nuffnang

Thursday, August 18, 2016

Kurus dengan kopi Hijau oriherbs

Still remember the fat girl on the left side? They are exactly the same person 😂



Zaman berat naik mendadak, zaman di kampus yang penuh dengan kebahagiaan mungkin? Zaman makan x igat dunia, makan nasi bertambah memalam, Air kotak, jus, keropok jajan, gula-gula mesti ada dibawa didalam bag, tak berhenti mengunyah..bersenam? Jauh sekali 😑

Bila mana baju-baju mulai ketat barulah terasa stress, tapi time tu kesedaran belum ada, tak pernah nak timbang berat badan hingga nak masuk clinical year mesti suntik vaksin hepatitis B. Aku pergi hospital dan timbangan almost 60kg. OMG!! 😱😱 sesak nafas tengok berat sendiri.

Mulailah aku mencari cara-cara untuk menurunkan berat badan, aku jumpa diet Atkins yang mana mengurangi makan karbohidrat, makan hanya 20g sehari dari sayur... aku berusaha berhabisan tak makan nasi, pizza, donut dan seangkatan dengannya...minuman manis semua aku tolak, petang-petang jogging dan bersenam...

memang agak sengsara bro!!! Nak ubah lifestyle bukannya suatu benda yang senang...makanan masak sendiri, hanya makan lauk dan sayur...memang memerlukan ketabahan dan kekuatan 😂 dapatlah time tu berat 49 kg dan kurus pada hari wisuda..

Namun bila mana dah masuk clinical year, dihantar ke hospital berbeza pada setiap department, mulailah makan tak menentu...jangan harap nak  masak sendiri, dapur pun tak ada...kalau on call pesan nasi goreng malam2...tidur pun tak menentu..badan pun naiklah dengan banyaknya 😂

Akhirnya aku mencuba minum green coffee yang pada awalnya diperkenalkan oleh seorang kawan... sebelum minum, aku ada baca dan research  tentang kopi ni, dah banyak popular di negara- negara luar namun belum ada di Malaysia..

serious tak pernah tahu kewujudan #kopihijau yang daku tahu hanyalah Teh Hijau kerana dalam diet Atkins memang popular dengan pengambilan Teh Hijau..dapat juga turunkan berat dengan banyak 💪💪 thank you perkenalkan kopi Hijau 😀 tak mampu da nak diet ketat macam dulu lagi 😂😂





saya dah cuba dan saya jual untuk share kebaikan kopi dengan anda semua...nak tahu lebih lanjut tentang kopi hijau boleh whatsapp saya +60139417311 😍

No more gemuk! Obesity!!
Anda mampu mengubahnya 😉



After 3 weeks 😉


Rocking stripes

 Gemuk version 
Fat fat...hu hu


Follow my IG: https://www.instagram.com/kopihijauoriherbs/
#kopihijauoriherbs

Sunday, June 26, 2016

Psychiatry department: RSKO, Jakarta ( 16 May 2016 - 18 June 2016 )

Assalamualaikum and hi everyone :)


department ke 10, sisa 3 lagi ^^


di singkatkan cerita, pada department ni kami harus ke RSKO di cibubur selama 3 minggu dan 2 minggu lagi ke panti di Kedoya...pada awalnya aku berfikir untuk cari bilik kosan di sana bila bertanyakan pada senior yang mereka duluna pulang pergi sangat-sangatlah penat...kena bangun awal pagi, gerak jam 5 pagi dan balik pukul 4 petang namun disebabkan jalan yang jam mereka baru sampai rumah pukul 8/9 malam. fuhlamak!!! memang tak sanggup macam tu...tapi aku berfikir untuk pulang pergi dulu buat beberapa hari dan nanti baru fikirkan cemana.



16 Mei tu betul-betul aku baru balik dari Malaysia sebab adik aku yang ke-4 kawin..hoho...nanti kena buat entry khas cerita pasal kawin adik ni, la ni nak update cerita malas bebenar...aku ambik flight pukul 6.30 pagi dari KLIA2 perjalanan selama 2 jam jadinya aku akan sampai jam 7.30 am waktu Indonesia Barat...sampai je di airport, aku mulai check kereta untuk langsung perg RSKO...perjalanan kurang lebih 2 jam tapi tahulah kalau pagi-pagi bagaimana kemacetan jakarta dan akhirnya aku memutuskan untuk naik uber motor -__-



dalam pukul 8.30 macam tu naik uber motor dan dalam pukul 10 pagi sampai....punyalah penat kemain mak aihhh..sejam setengah kot, tapi kalau aku naik kereta jugak boleh jadi nanti sampainya tengahari....itupun aku dah suruh diorang bagitau yang aku akan sedikit terlambat...alhamdulillah sampai jugaaa, tumpang letak bag dekat pos satpam a.k.a pengawal keselamatan dan aku mulai masuk...untunglahh cuma baru pengenalan rumah sakit dan taklimat 3K...doktor pun belum masuk...



dalam kelompok kami yang 14 ini cuma ada 4 orang senior, yang lain semuanya junior yang aku tak kenal sama sekali...dorang pula baru nak memulakan department, stase pertama yang masih lagi polos dan rajin...bila ditanya ada yang sewa kosan dan ada yang pulang pergi dari kosan tanjung duren dengan menaiki uber car....disebabkan mereka cuma 4 orang aku minta untuk ikut sekali dan sorang lagi member aku pun ikut, jadilah kami geng uber!!tiap hari naik uber car berenam dan kami mencuba sedaya upaya mencari voucher dan dapat potongan sebanyak 75,000 dari harga sebenar.


my geng uber 


konsulen di RSKO ada 2 orang, dan kami dibahagikan kepada 3 kelompok....jadinya setiap minggu kami akan bertukar-tukar tempat, mulai dari jaga poliklinik ataupun bagian metadon, bahagian detoksifikasi dan bahagian rehabilitasi....poli seperti biasa patient yang rawat jalan, ada macam-macam jenis patient tp mostly adalah yang kecanduan narkoba...nama pun rs ketergantungan obat kan....kalau detox adalah tempat orang-orang yang masih baru, yang parah, ade yang mengamuk dll dan rehab lebih berdisiplin, mereka masak, cuci baju beramai2 kemudian ade aktivity yang sudh ditetapkan mengikut waktunya...ada jadual lecture, games dsbg....





depan lobi rumah sakit...complete team!!!



di RSKO biasa kami akan datang pagi-pagi ade presentation/ discussion yang doktor dah siap bahagikan dari awal....kemudian akan ada referat, case dan mini c-ex...untuk referat doktor dah siap-siap kasi tajuk kemudian nanti akan dibahaskan....kemudian, untuk case doktor akan kasi patient yang mana, kemudian kita akan anamnesis hinggalah buat kunjungan ke rumah untuk alloanamnesis keluarga mereka. untuk mini c-ex pula, kami akan wawancara patient mengikut cara yang benar dari awal lengkap semua dengan status mental, kasi diagnosa dan thrapy apa saja.



di rumah client case....isteri klien bercerita dari awal perkenalan dengan suaminya, bagaimana mereka menikah sehinggalah ketahuan bahawa suaminya adalah seorang pecandu narkoba.hohooo..soooo sad, after 7 years of marriage then she only know that her husband is drug addict since school...his husband had psychotic problem due to overdose intake of amphetamin...dadah itu membunuh!

geng uber yang selalu sampai lebih awal dari yang lain..takutnya macet kalau lambar-lambat





settl di RSKO, kita makan-makan di margo city, Bogor!





untuk minggu ke-4 dan ke-5, kami ke panti sosial bina insan di mana orang-orang gelandangan ditempatkan, perhhh..first impression masuk dalam panti i was like "errrr...apakah semua ini?" first time masuk panti bau dia mak aihhh! bau kotoran dan najis :( orang -orang bergelimpangan tidur di rumput, tanah dan lantai...kat dalam setiap barak pula ada ramai sangat menumpuk kalau dilihatkan memanglah tidak layak tinggal, tapi apakan daya...mereka disini ada yang menguruskan makan minum dan adelah tempat berteduh dari dijalanan meminta-minta takde makanan...sedihhh..huhuu..



minggu ke-4 kami harus cari patient, wawancara dan buat status case....nanti akan ade bimbingan dari doktor dan minggu ke-5 adalah ujian!setiap konsulen akan menguji 2 orang..jadi kami ada 7 doktor kesemuanya pada hari yang berbeza-beza...hari sabtu pula kami ke panti di cingkareng utk membuat pendataan pasien di sana...ada yang wawancara, ada yang buat pemeriksaan Tekanan darah.


 team meja 1 :)




 posing dululah!









ini pula kita buat penyuluhan kepada warga panti tentang pentingnya penjagaan kebersihan dan cara mencuci tangan yang betul...kemudian kita cari perwakilan untuk menunjukkan cara cuci tangan yang betul dan kita kasi hadiah roti..hehehehe...









bukber barengggg a.k.a iftorrrr dengan groupmates di lippo mall 















 hari terakhir haruslah kita foto-foto yang banyak, janganlah kecam ini hanya untuk simpanan dan kenangan kita di hari tua nantii..hehe ^^


bye panti! bye stase jiwa!

rasa macam budak sekolah back to school :p

next dept --> bedah FMC!

FMC lagiiii..
ok thanks for reading  :)




Sunday, May 22, 2016

Ear, Nose and throat (ENT) department: RS FMC, Bogor ( 11 April 2016 - 14 May 2016 )

Assalamualaikum.

Another department at FMC!!!SO when the announcement of the next department is out, i asked lia, to continue staying at her house..ahaha..boleh jimat...i wanna pay full rp 400,000 but she asked me to pay only rp 300,000 and i will pay for our drinking water...kita refill drinking water a.k.a galon every two weeks :)


ok talking bout this department, it's not a new place for me....so already know the nurses, security guards, phamacist etc....ada yang tanya, eh kok kamu masih di sini, ya laaa time department obgyn dh ambil gambar perpisahan dll...ini ada lagi, heheee...tapi sebab tak masuk klinik hari sabtu kecuali minggu pertama sebab doktor ganti cutinya yang hari isnin.


cerita tentang stase pulak, di sini kami ada dua orang konsulen a.k.a doktor specialist THT-KL yang akan beri kami guidance dan ajar kami sepanjang 5 minggu di sini...biasalah setiap doktor pasti akan ada gaya mereka yang tersendiri, ada doktor yang tak boleh mengajar time dia periksa patients jadi kita hanya melihat dan bila patients habis barulah boleh bertanya dan jika kita tidak bertanya doktor pula akan melemparkan soalan pada kita, maka terlihatlah kita ni sudah berlajar ke tak >_<  ada juga doktor yang mengajar sewaktu sedang memeriksa patients. jadi kalau ada sesuatu langsung ditunjukkan kepada kita, inilah yang dinamakan perforasi membran timpani, hiperemis, kom menyempit dll.


doktor biasanya akan periksa patients pakai endoscop jadi bolehla kita melihat dari layar endoscop tersebut...biasanya pada minggu pertama kita hanya akan melihat cara kerja doktor, dan doktor mulai membahagikan tugas apa aja yang harus kita presentasi, buat ppt belajar dosage obat dll...kita dibahagikan kepada beberapa tugasan sebagai contoh pada awalnya setiap orang diharuskan untuk mempresentasi anatomy hidung, mulut, dan telinga kemudian diagnosa banding untuk beberapa penyakit yang sering, presentasi gambar-gambar patologis setiap penyakit...pada ketika ini, kita disuruh untuk meneka gambar apa yang telah diterangkan oleh kawan kita...dan kemudianya referat, setiap orang buat referat masing-masing dan presentasi...kemudian doktor dan kawan-kawan akan bertanya sekilas klinis penyakit tersebut.



kalau doktor satunya lagi akan suruh kita periksa patients dengan lengkap dan isi di status yang telah disediakan oleh kampus, jadinya kita latihan membuat status yang lengkap dan kemudiannya presentasi saat patients telah masuk...kemudian, kita juga disuruh mencari beberapa jurnal dengan judul yang telah ditetapkan, belajar tentang journal tersebut dan presentasi juga...oh ya kita di sini diberi peralatan untuk memeriksa patients tersendiri, jadi kita tidak perlu memakai alat punya doktor, jadinya sebelum doktor datang, kita periksa dulu patients, tulis keluhan, temuan, diagnosa dan terapi apa yang kita nak kasi dekat patiets ni...tulis SOAP (S: subjective means hasil dari wawancara/ anamnesa patients, O: objective means apa aja temuan kita yang kita periksa seperti tekanan darah, kita jumpa serumen yang banyak dll, A: Assesment pula adalah apa diagnosa kita terhadap patients tersebut dan yang terakhir adalah P: planning means ubat apa yang kita nak kasi atau pemeriksaan apa yang kita nak anjurkan kat patients ni)



department ini bolehlah dikatakan santaiii...ahahaha...ada beberapa hari yang kita hanya masuk pukul 12 tengahari dan pukul 2 dah boleh balik...namun ada juga yang balik malam iaitu hari jumaat...yang paling best adalah hari khamis, poli hanya bermula jam 12-1 tengahari...hihiii...untuk operasi pula tidaklah banyak cuma semasa kami di sana ada tonsilektomi dan tumor sinonasal...jadi tidaklah havoc seperti department lain, mungkin juga kerana ini rumah sakit yang kecil dan majority patients adalah BPJS dan biasanya ada yang tidak tertanggung dan harus ada tambahan biaya dari patient dan biasanya patients tak nak..


ok just wanna share some of our photos during this department :) 




Ira, yang berambut panjang dan tidak berkaca mata...member satu stase semasa internal medicine di RS Bethesda...member jaga poli dan member yang berdoa agar hujan deras dan patients tak boleh datang poliklinik sebab dah penat berdiri lama berjam-jam di poli..ahahah...dasr teruk kan perangai >_<



  Mega, yang menjulurkan lidah itu, member yang banyak kasi aku tumpang tiap kali balik dari FMC hari cuti jumaat malam, orang nak bayar wang tol sering ditolaknya, terima kasih banyak, maaf jugak sebab aku selalu tidur time kau drive...mengantuk dalam kemacetan...huaaa.maaf bangat, sedar2 dah sampai kat terminal busway UKI tempat dia drop aku untuk naik busway balik tanjung duren...




Anita, yang depan kiri berkaca mata, junior baru masuk...ni second department dia selepas selesai  radiology di depok sebelumnya...geng makan paling awal, pantang tengok jam sebelum jam 11 dah ajak makan...ayukkk makann..hehehe

and last but not least, Jovian sama seperti Anita, department kedua..junior 2012...mungkin jadi teman tempel anita  sepertinya ( teman tempel adalah kawan yang sentiasa sama2 department, tak pernah bertukar partner sampai selesai koas)...best student 2012 ni..wehoo...satu-satunya cowok dalam kelompok kami dan penggemar salak no. 1...kalau menu salak dia ambil banyak hampir sekilo bawak naik poli..hohohoh...






santai dulu di Cibinong City Mall sementara menunggu poli mulai lagi petang :)




photo with dr. Benhard, spTHT-KL...doktor yang tinggi lampai, baik dan yang paling penting sangat care dengan patients...alololooo...kalau dia semprotkan Hydrogen peroxide dan pasiennya kesakitan, yaudahhh ditunggu dulu..takpun, yaudah kasi ubat dulu..nanti minggu dean dicoba lagi, tidaklah memaksa...kalau ada pasien anak-anak kecil pula akan dihadiahkan mainan berupa robot-robot tak pun kad..heheee..comel bangatt :)



with our super senior, dr. Jenny, spTHT-KL....senior kami juga alumni ukrida..hehee...


ok till then,
settle department ke 9
thanks for reading ^^


next department: JIWA A.K.A psychiatry



nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...