nuffnang

Saturday, April 30, 2011

kekosongan jawatan di Melaka, position :site engineer (jurutera tapak)

Anda graduan??masih mencari-cari kerja??mempunyai kelulusan ijazah tapi masih menganggur??berita baik untuk anda...

jawatan : site engineer (jutrutera tapak)

company adress:
 I.H Mahdi Sdn Bhd, Lot 203, PlazaUsahawan, Jalan Hang Tuah, 75300 Melaka.

Requirements :
+ memiliki ijazah sarjana muda kejuruteraan awam
+ tahu baca 'construction drawing'
+ tahu menggunakan perisian kejuruteraan seperti autocad dan microsoft project or primavera
+ dapat berkomunikasi dengan baik

salary : RM1800 (tidak termasuk elaun perjalanan)

Berminat??memenuhi syarat-syarat di atas??? sila hubungi (boleh call/ sms) Hanim di : 0127168609

DIPERLUKAN SEGERA!!!!

Jika anda mempunyai kenalan, sahabat handai, kaum kerabat yang memiliki kelayakan dan berminat silalah share dengan mereka..Silalah 'LIKE' dan share dekat Facebook..


Thanks for all the wishes :)

Assalamualaikum ^^


Alhamdulillah, hari ini 30 April maka genaplah umurku 20 tahun.. terima kasih semua yang memberi ucapan selamat hari lahir dan juga ucapan dan kata-kata semangat untukku menduduki peperiksaan final A-level 2 minggu lagi...cuak dah ni >.<


I’ve received so many facebook, twitter, text messages and email birthday messages from my  family and all my friends from Bari, chalok, Pelong, sesma and bloggers :)  that I decided to just give everyone a big thank you on here, so THANK YOU! 


i'm a big girl now :)




yeah, i'm one year older and i think i should be more matured in whatever i do ^^


sempena birthday ni aku dapat free call and sms for this one whole week dan tadi bila check 8pax list semua dah penuh...kenalah menggunakan perkhidmatan free ini dengan sebaiknya..hehehehe :)

orang yang aku masukkan dalam 8pax list semestinya orang yang rapat dengan aku kan..

  1. my mum - kalau call boleh cakap ngan mak, ayah dan adik-adik sekali
  2. my bro- nantilah nak call boleh borak panjang
  3. nana- my bestfriend from sesma
  4. Aida- bestfriend since smk.pelong, tinggal pulak satu kampung ngan nenek :)
  5. Ieka- one of my bestfriend from sesma until now, at Intec
  6. Ali aiman-  bestfriend lelaki dari sesma dan sekarang blogger hebatt!!
  7. Anatie- rapat sejak masuk kelas jahitan sama-sama even dulu satu sekolah to xrapat sgt
  8. errrkkk...jejaka masa silam.....masih lagi dalam list :p
walaupun contact number dia aku dah delete tapi bila tengok nombor tu konfirm ingat,masih tak dapat lupa setiap nombor itu...aduhai, i don't think that i'll call that number again but i still don't delete his number from my 8pax list...biar jelah, nanti bila dah jumpa future husband terus change..hhehehehe...tapi kalau ada sesiapa nak suruh aku call, bolehla change :D

that's all for now, tak sempat nak reply semua wishes!!banyak sangat...THANKS EVERYONE!!!

p/s: wish good luck in exam is more important than birthday wishes...doakan taw!!thanks ^^

Friday, April 29, 2011

Jom boikot barangan dan syarikat yang memberi sumbangan kepada ekonomi Israel!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

hari tu ada seorang junior mintak tolong post pasal ni dekat blog, tapi asyik-asyik terlupa je... tadi tetiba teringat pasal ni...kita ni cakap je yang kita nak boikot Israel, tapi sebenarnya dalam kehidupan seharian kita memang tidak pernah lari dari memberi sumbngan terhadap ekomomi mereka (termasuk diri sendiri)..apa lagi yang kita boleh bantu, nak pergi perang sah-sah tak mampu, apa kata kita mulakan langkah sedikit demi sedikit dengan boycott segala barangan dan syarikat mereka...jom tengok list beberapa barangan dan syarikatyang menyumbang kepada rejim Zionis dan Amerika......


Bila diteliti semua produk, jenama dan syarikat ni....sebenarnya kita tak perasan pun yang kita selalu menggunakan atau memebeli barang-barang ini kan...kalau boleh baik kita elakkan dan sebaiknya terus boikot dan cuba cari barangan lain yang tiada dalam senarai :)



thanks for reading..kalau boleh sila share dengan rakan-rakan sebagai tanda kita boikot barangan ini, tidak susah kan...tekan butang like dan share di facebook...semoga usaha kita yang kecil ini boleh memberi impak yang besar kalau kita semua dapat melakukannya...

Berehat di alam maya untuk menghilangkan bosan dengan kehidupan dunia

Assalamualaikum dan selamat pagi (^_^)

Alhamdulillah syukur kita kepada nikmat Allah kerana dengan izin-Nya kita masih lagi boleh bernyawa di atas muka bumi pinjaman sementara ini...pernah tak korang rasa bosan atau tension dengan kesibukan tugasan harian sama ada sebagai pelajar, pekerja, mak, ayah , dengan kawan-kawan sekelas, serumah dan semualah...

bagaimana korang menghilangkan rasa tersebut...adakah dengan makan 44 pinggan??tidur 24/7???atau memandu kereta selaju-lajunya atau terjun KBball(heeeeee..kidding!) atau rasa tak mau hidup dah atas dunia nih..huwaaaaaa...(T_T).. jangan begitu, setiap masalah pasti akan ada jalan penyelesaiannya..jangan ambil jalan mudah, minum racun, clorox, gantung diri, terjun bangunan dan sebagainya..itu semua hanyalah kerja-kerja mereka yang berfikiran sempit dan tidak matang...bertindaklah mengikut kewarasan akal, jangan hanya menurut hawa nafsu, semua tu hanyalah hasutan syaitan laknatullah!!

setiap orang akan ada cara mereka tersendiri sama ada dengan berbincang dengan rakan, minta bantuan mereka bercakap dengan mereka yang kebih arif contohnya ibu bapa, pensyarah, ustaz-ustazah tau ibu bapa sendiri...selain itu, bagi saya sendiri saya lebih suka keluar berseorangan ke kedai-kedai, jalan-jalan tengok barang-barang atau saya lebih suka menghadap komputer sorang-sorang...singgah dan terjun ke alam maya dengan melihat video klip, atau cerita komedi seperti raja lawak untuk menghilangkan rasa stress dan bosan..
semoga apa yang kita lakukan adalah dengan niat kerana ALLAH S.W.T..jadi kita akan sentiasa berhati-hati dalam membuat sesuatu keputusan..berfikirlah sebelum mengambil sebarang keputusan, jangan bertindak melulu...renung-renungkan dan selamat beramal..walllahua'lam :D


P/S: entry berbentuk motivasi di pagi hari jumaat yang mulia...selamat hari jumaat!!bagi jejaka hensem dan kacak, jangan lupa solat jumaat taw, have a nice day!! *bagi yg belum vote sila vote, thanks ^^

Thursday, April 28, 2011

jangan keluar dengan lelaki, penipu je semua..jangan percaya sangat dekat laki!!!

Salam semua :)

semakin ku tak ingin update, semakin kuat keingginanku untuk update, hehehehe..tak apalah curik masa sekejap-sekejap kan...nak buat pengakuan sikit, hari tu aku ada cakap xnak dah blogging kan..tapi aku still rancak mengupdate!!adakah aku saja nak tipu atau nak tarik perhatian orang..sesungguhnya aku adalah seorang yang tidak tetap pendirian..benda yang aku tulis adalah mengikut emosi aku masa tu..kalau masa tu tengah sedih, entry pun berbaur sedih, tengah happy pun macam tulah kan..

masa aku tulis tu sungguh aku mungkin lepas kena brainwash sebab terlalu gilaa update sampai 5-6 post sehari..sampai aku dok hadap blog alah ni lebih separuh hari..dan masa tu aku bermotivasi nak belajar jadi timbullah entry nak stop blogging...tapi aku cakap mungkin aku tak update kan, bukannya memang tak nak hupdate langsung!!!bagi aku lepas aku study satu bab atau buat soklan beberapa set, tempat aku release tension atau stress adalah dengan blogging..baca blog orang, isu semasa dan update sikit pastu sambung baca buku balik..did u get what i mean??sape yang rasanya dia macam aku jom sett!!!


berbalik pada tajuk post, setelah sekian lama aku tak chat dengan abang aku tetiba malam tadi dia chat, adalah borak-borak sikit sebab dah lama kot tak jumpa dia..aku balik kampung dia tak cuti, aku cuti dia pulak busy..hehe...kekadang aku rasa bertuah jugak punya abang yang concern pasal aku( dahla dia wajib baca setiap entry aku, kembanglah kalau baca nih!), ambil berat pasal aku sebab aku taw kalau aku buat salah dia tak tegur dosa tu boleh terpalit kat dia jugak..

hari tu masa pergi hospital aku pakai jeans yang agak-agak kecik sikit pastu dia cakap kat mak aku "jaa sejak-sejak dok KL dah mula pakai seluar ketat" waahhaha..mak aku pastu bagitaw aku..padahal tak adalah ketat manaa pun dan mak aku langsung tak cakap apa-apa...dia tak pulang nak cakap straight to the point kat aku, tapi bagitaw mak aku je..pastu mak aku sampaikan kat aku.. :)

yang kedua hari tu dia ada chat dengan kawan aku pastu siap tanya lagi roomate aku tentang aku kat sini..cmne pakaian aku ada pakwe ke tak..wahahahha..aku budak baik je, budak kampung mana ada dressing seksi meksi cenggitu, pakwe pun takdaaa..kuikui :p

dan malam tadi sebelum aku offline sempat lagi dia cakap tak payah percaya sangatlah dengan lelaki ni, semua tu penipu berdebah je..aku tak cakap okey, kata-kata ini dari seorang lelaki sendiri..seorang lelaki yang mengatakan lelaki tu ramai penipu je..tapi tak adalah semua kan, cuma kenalah berpada-pada dan jangan percaya sangat tu je..>.<

nah ambik printscreen, aku memang sengaja blurrkan sebab aku malas nak tunjuk profile FB dia nanti kang riak pulak kalau ramai pembaca wanita blog aku nak pergi add dia..muahahahahahha!!(gelak jahat) mentang-mentang aku tulis pasal dia yang baik nasihat aku bagai, nanti ramai pulak datang nak isi borang, aku rasa dia single lagi tapi tak tahulah sekarang ni sebab dia ada tengah usha sorang bestfren aku zaman sekolah dulu..haih, kalau jadi lah depa, bestfren aku akan jadik kakak iparku..hehe..best jugak ^^

sekarang nih aku single, mana ada nak kuar berdua dah, kalau dulu selalulah ngan pakwe..hehe...tak pun dulu aku ada keluar dengan sorang mamat ni, dia dah kerja dan kitorang kenal sebab dia reader blog aku, add ym dan mulalah chatting hampir tetiap hari..ini first time aku berani tahap gaban keluar dengan lelaki waktu malam seorang diri, tapi lepas aku kenal dia agak lama la tapi di alam maya je, sebab dia tinggal kat shah alam je berkali-kali dia ajak kau keluar dan siap jemput dan hantar depan pintu pagar kolej...nak keluar siang dia kerja jadi terpaksalah malam..

berani kan aku??nasib baik dia sorang lelaki yang baik, apa yang dia cerita dekat online itulah dia yang sebenar..dia baru je start kerja tak sampai setahun tapi dah ada rumah dan kete, dah boleh kawin la kan...nasib baik jumpa yang baik kalau yang jahat camne??ohh, itu memang kerja gilaa pernah aku buat sebab biasanya aku kalau jumpa orang first time memang akan bawak kawan, mana taw dia tu penipu besar je ke atau gambar orang lain dia letak padahal muka lain..dan macam-macamlah boleh tipu kat alam maya ni..pastu dia ajak aku keluar aku asyik mengelak je, macam-macam alasan aku beri sampai dia dah malas nak ajak lagi..ym pun aku asyik buat offline..hehe..sekarang ni tataw la apa jadi kat dia, mungkin dia silent reader aku lagi??atau mungkin dia baca post ni..hehehehe..aku tak kisah sebab aku tak kutuk apa-apa hanyalah cerita semata-mata..apapun aku suka kenal dengan dia =D

oklah nak pi solat zohor pastu nak sambung study, korang doakan aku rajin belajar ye..biar apa yang aku baca tu terus melekat kat kepala, biar apa yang aku study dapat keberkatan dan biar aku fokus, tidak mengantuk...agak panjang jugak aku berceloteh dan lebih setengah jam dah ni...lebih timing..heheheh^^


kalau rasa blog ni,layak undilah k..ada masa dua hari lagi..huhuhu..
klik ni dan vote no.1 ek..thanks a lot!!! (^_^)

p/s: kak tie, ex-roomate dahku datang melawat adik-adik kat sini..hehe, dia dah habis praktical nak balik kampung da...huhu, jeless =.=

syuib sepah menangis bila tahu dirinya bakal jadi bapa!!!

Salam semua :)

dahku dari bilik study tadi dan tak tahu badan penat sangat dan ketiduran...dengar radio Era pasal Syuib sepah yang menangis selepas mendapat khabar berita yang isterinya, siti Sarah dah mengandung...maknanya syuib bakal bergelar bapa tidak lama lagi... ^^

 gambar perkahwinan mereka...rasanya baru je dengar khabar berita pasal diorang kahwin ni..memang bunting pelamin la cmnii..hehheehheheh :D

ada lagi yang tak kenal syuib??nilah salah seorang ahli kumpulan sepah, juara raja lawak 3..syub ni ahli yang paling kecik dan selalu dibuli..hehehehe...dalam gambar ni syuib diapit dua rakannya, mamat dan jep..

jarang benar daku menulis pasal artis tapi tadi tetiba rasa nak share..mungkin sebab aku suka lawak diorang, sekali tengok memang tak kering gusi terutama masa maharaja lawak...memang bestlah diorang selain Jozan yang semestinya pilihan no.1 aku..hehe...

semoga terus berbahagia kekal abadi yep!!!pelawak ni bukannya sepanjang masa buat lawak, mesti ada time serius kan...waaaa, aku sukaa benar kalau dapat pasangan kelakar..hehehhe..

p/s: esok nak balik klang :)

Wednesday, April 27, 2011

cara menyemak keputusan program matrikulasi sesi 2011

keputusan kemasukan ke Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) bagi sesi 2011 boleh mula disemak bermula khamis ini.



semua pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang telah membuat permohonan pada 10 Julai hingga 10 Okt tahun lepas boleh membuat semakan itu menerusi 3 cara:-

  1. semak di laman web KPM di alamat www.moe.gov.my dengan memasukkan nombor angka giliran SPM dan nombor kad pengenalan.
  2. semak keputusan menerusi khidmat SMS dengan menaip perkataan MOE MAT (jarak) nombor kad pengenalan dan dihantar ke 15888.
  3. semak dengan menghubungi talian bantuan bahagian matrikulasi di nombor 03-8884 4083 mulai pukul 8.30 pagi hingga 4.30 petang.
sumber: harian metro

syarat kemasukan ke matrikulasi boleh disemak di sini

semoga berjaya!!

jangan lupa undi saya kat contest ni okey!!


klik pada gambar, tick no.1 dan vote..thankssss!! (^_^)

Tuesday, April 26, 2011

menjadi heroin hari ni, fuh nasib baik sempat!!!

Salam semua ^^

hari ni dahku telah bertukar menjadi superwoman,caye tak??hehehe...ok lah, sebenarnya hari ni salah sorang housemate aku ada interview unversiti, kiranya pentinglah kan..turn dia masuk pukul 11.30 pagi dan dia dah keluar rumah dalam pukul 10 camtu...disebabkan study week, macam biasalah tak ada kelas dan aku stay kat bilik jep..

tengah-tengah aku melayan hot.fm dan dengar fara fauzana berceloteh sambil membaca bio article tetiba phone aku berbunyi, masa ni dah dekat pukul 11...tengok member dahku yang nak interview tu call, pelik jugak mesti urgent nih!!rupanya dia tertinggal fail dokumen semualah dalam tuh termasuk sijil-sijil exam ngan sijil koko semualah...boleh pulak baru teringat walhal dalam masa setengah jam lagi nak masuk..aku pulak yang cuak (#_#)

apalagi, dahku segera bergegas pakai baju ala kadar, tudung yang dah sedia ada capai dua tiga bijik buku dan terus blah...nasib baik interview tak tempat jauh-jauh kiranya masih sempat lagilah..ngaaa, tempat teksi tuh agak jauh jugak dan hampir berpeluh jugak untuk aku sampai dan bila aku sampai cepat-cepat aku cakap kat pakcik tu nak pegi kolej..haha,pakcik tu tengok muka aku kelam kabut semacam ingat aku lewat nak pi exam..dia tanya "nak pi exam ke??kol 11 ke exam?" sebab masa dalam teksi tu dah 11.10 macam tu....

aku cakap jelah yang member tertinggal fail nak interview ni bagai, sempat jugaklah borak sepatah dua kata..sampai kat kolej berlari-lari dahku dahla blok W tu paling hujung, sampai pakcik guard tanya aku "apesal kelam kabut ni??dah gantung kad matrik blom?" citttt!!!pak cik ni ingat aku kelam kabut nak cepat-cepat lari dari dia ke..yelah kalau tak gantung matric card kena saman kot...grr!!!!

aku sampai betul-betul kol 11.22 camtu dan memang dah betul-betul turn dia...lepas aku bagi fail tu tak sampai 5 minit dalam kol 11.25 camtu dia dah masuk dalam.....fuh!!bayangkan dahku macam larik maraton berpeluhnya...nasib baiklah sempat.....padahal, interviewer tu tak tengok pun...tapi yelah kan kalau tak bawak, tetiba lak diorang nak tengok...susah jugak >.<

interview dalam 30 minit jugak lah satiap orang....haaaa, lepas je dia habis terus kitorang balik...nasib baik sempat kan, nasib baik dia 'cool' je sebab katanya dah ada plan B nak cakap tertinggal fail...keluar dari bilik tu pun sengh je...ok lah tu kan ^^

pesanan kepada sesiapa yang nak pergi interview: sila pastikan anda membawa segala kelengkapan dan keperluan sebelum keluar dari rumah.. (^_^) jaga kesihatan, jangan gelabah, tunjukkan karisma, konfiden, jawab dengan matang...tapi jangan over confident dan reka fakta!!bahaya oh...interviewer tu dah pangkat prof. Dr. semua...tak payahlah korang nak tipu dia...tak tahu cakap je tak tahu....jangan over confident..hehe ^^aku doakan ko pass interview tu dan aku doakan kita sama-sama pass A-Level..aminnn...

p/s: korang ade peristiwa macam ni??hehe...jom shareee =.=

Lepas BE larik dapat lagi BE hari ni..thanks nuffnang!!!!!

Monday, April 25, 2011

Inner cotton itu saya punya!

Salam semua :)

tahukan anda semua apakah itu inner??sudah namanya inner sudah pasti ia dipakai di dalam kan..tapi kali ni taknak cerita pasal inner lain tapi pasal inner tudung..kalau korang tengok sekarang ni kan ramai yang sudah mula beralih arah dari pemakaian tudung bawal kepada shawl..namun begitu, gaya shawl ni pulak ada banyak tak terkira..ada belit bawah atas pusing-pusing jangan sampai jerut leher sudah ^^

sekarang ni pulak bukan ada satu jenis je, macam-macam ada pashmina, tudung syiria, tudung siti dan macam-macam lagilah..kalau nak ikutkan fesyen memang tak terkejarlah kan..namun begitu jaa lebih suka pakai shawl dengan inner cotton sekali sebab memang mudah dibentuk dan tidak melekat pada dahi..kalau muka bulat macam bolaa pun boleh buat effect bujur..kihkih :)

inilah inner cotton tu ^^

panjang betul mukaddimah, sebenarnya tadi jaa telah ditag oleh luqie untuk join contest nih...memandangkan jaa memang sukaaaaa inner cotton dan syarat-syaratnya senang sahaja ape kata mencuba kan??mana taw ada rezeki, tapi gitulah setakat ni baru sekali dapat hadiah giveaway dari blogger..takpe,cuba lagi...lagipun hanya perlu follow Mrs.vip, buat entry pendek dan letak satu gambar..

gambar bersama inner cotton :D

dan nak tag semua yang baca nih..ok,bye....moga dapatlah inner cotton ni ye..heee (^_^)

Sunday, April 24, 2011

study room is the best place to study...betul ke tak??

Salam semua (^_^)

gua baru balik dari bilik study sebab dari pagi gua tak study kejenya pagi tadi bangun dah lambat gilaa (anak dara hapelah ni) sebab tidur lambat kot...pastu borak-borak ngan roomate tengok matahari dah memancak atas kepala..alamak!!dah tengahari perut yang lapar terasa ingin diisi..sebelum keluar mengisi perut, loading Maharaja lawak dulu dekat youtube dengan harapan lepas makan nanti bolehlah bergelak ketawa..=.=

lepas makan, gua dan roomate layan maharaja lawak, okey gua geli gilaaa dengan jambu..bukan ape, muka ala-ala otai samseng tapi baju pink..omakaih!!!terus gua tak suka pink dan nak tukar semua benda warna pink yang ada termasuklah blog ni..perasan tak??xada pink dah..hehe (bukan sebab jambu semata-mata) padahal cadar sekarang pink lagi :P tapi serius lawak sangat..adeih,pecah perut gua dengan roomate gua bergelak ketawa sambil bergolek-golek di atas katil

layan lagi Jozan, ok diorang memang terbaik!!!rasanya depa peluang nak menang tinggi kot sebab dua-dua lawak..kekadang tu walaupun lawak tu biasa, selalu kita dengar namun bila zizan dengan johan buat benda tu jadi kelakar gila...dengan nada, intonasi,ekspression..huahua...mantaplah!!!eh, tersadul pulak dari tajuk entry ni..ekekke..kan gua dah cakap, gua tak boleh start menulis, idea mencurah-curah terus ke keluar..ngee

gua rasa tak boleh jadi study kat bilik sebab petang tadi gua godek-godek blog pastuh rasa xnak dah blog pink, terus gua edit header yang tak seberapa..lantaklah janji gua puas hati dengan hasil tangan gua yang hanya ambil masa tak sampai setengah jam tuh,biarlah asalkan tak ada dah header dengan muka gua yang tak sememeh itu..hehe ^^

gua main coding sikit-sikit dan carik template,bapak buang masa kan tak sedar diri nak final beberapa hari lagi,semput gua!!jadi gua ambik keputusan nak pergi bilik study..alhamdulillah bila tengok orang lain semua fokus hadap buku sampai nak tembus dengan dahi berkerut seribu itu banyak memberi motivasi pada gua untuk turut sama study..hehe..kat bilik kalau hadap laptop, bukak buku depan twitter/facebook memang tak jadi kerja...lagipun kat bilik study best sebab ada air-cond,hehe..kalau kat bilik ni ada air-cond can best..hehehe,demand betul!!tetiba jeles dengan memeber yang buat a-level kat help college sebab bilik depa ada air-cond...

satu lagi nak citer kat korang hari tu lecturer gua call gua suruh jumpa dia walhal gua takda kelas pun hari jumaat,namun gua gagahkan diri pergi kolej walaupun dalam keadaan agak malas..rupa-rupanya dia nak bagi cupcake yang ada 3A kat atas tu,alaaaaa sweetnyaa ..thanks a lot madam noreha,lecturer statistic gua...semenjak akhir-akhir ni dia agak rapat dengan gua dan dia cakap dia sukaa nama gua..padahal class rep ada, namun gua juga yang menjadi pilihan hatinya..agak touching jugak gua bila dia peluk dan wish all the best for this final exam..ngaaa,kali kedua gua touching ngan lecturer kat sini, nangis rasanya =.=

inilah cupcake pemberian madam Noreha tu..3A means kena dapat dan score semua A..aminnn..ada beberapa member gua cakap gua sama macam dia kalau pakai spek..ekeke,lawaklah!!she's smaller than me

gambar kenangan bersama lcturer math, tak semua adaa..ramai dah balik..namun begitu kenangan bersama korang pasti tak akan kulupakan..banyak oh menda gua belajar kat sini,bersyukur gua dapat groupmates yang tak ada banyak problem macam group lain ^^

ok dah, gua nak tidur esok kalau bangun awal boleh pegi jogging..hehe,lama seh tak jogging dah rasa lemau badan gua..pegi bilik member tingkat 5 pun penat semalam,adeih..kepada yang berkenaan, kalau tak suka baca blog pasal personal life orang lain, tak payah la buka blog tu lagii..gua tulis blog memang untuk luahan perasaan dan cerita pasal kehidupan gua dengan harapan bila gua dah ada cucu gua boleh baca lagi kisah hidup gua zamn lampau dan boleh bergelak ketawa  bersama cucu-cucu...kihkihkih :)

p/s: doakan gua rajin study da jangan lupa undi gua kat contest tuh *walaupun harapan nak menang tipis*

Friday, April 22, 2011

koin ya no gotoshi!!!

Salam semua ^^

hari ni bermulalah study leave sebelum final exam..aduhai sekejap betul masa berlalu seperti mana tajuk entry ni KOIN YA NO GOTOSHI!!!

bukak blog abang aku dia ada tulis pasal dia balik kampung hari tu kat Terengganu ,sepupuku yang baru lahir dan juga yang telah 5 bulan terlantar di hospital kuala terengganu..kalau nak tahu sila baca entry ni


tembamkan budak ni..rasa macam nak cubit-cubit je pipinya..comell sangat...

teringat perbualan jaa dengan ma beberapa hari lepas :-

jaa: salam ma, baby baru  tehna dah ada nama belum??
ma: tak lagi..lama jugak tunggu kat labour room semalam..baby besar sikit..
jaa: hehehe..yeke,berapa kilo..3kilo lebih(mak cakap tp lupaa)
ma: boleh tahan la besarnya..macam adik ila(adik bongsu jaa) time kecik dulu..bulat..hehe
jaa: haaa..yeke,okey ^^

ingatkan besar macam mana, rupanya memang besar..alalala,tembamnya pipi diaaaa...nasib baik abg jaa balik ambik pic ni, boleh tengok..hihihi..ni anak pasangan yang jaa edit video hari ti..nak tengok sila kelik dengan sopannya dekat entry ni.. tapi bila tengok pic badan xdelah besar mana pun, pipi je tembam lebih..hehehe..

ni pulak Aqil Zakwan yang sekian lama terlantar di hospital...masa jaa daftar sem 4 ni dia dah kat hospital sampai sekarang dah habis satu sem masih lagi kat sana..huhuhhu...sedih pulak...bulan satu lagi (baca sini)


gambar terbaru adik aqil...ala,sekarang dah setahun lebih..huhuhu..separuh masa adik dihabiskan kat hospital,membesar di hospital..sambut bday first pun kat spital..moga cepat sembuh ye dik...kesian maksu dah lama dok spital..huhuhu...jom doakan adik Aqil cepat sembuh okeh!


omakaih..banyak pulak jaa tulis kan...grrr!!ok hupdate lelaju sebab banyak koje nak kene siapkan nih!!kataa study leave kena study lah!bukan ngadap belog atau facebook!!adeih!!cuma nak bagitau yang masa tu berlalu begitu pantas kan...alamak,dah habis sehari ari ni..cuba fikir balik..ape yang telah aku buat hari ni??berapa set soklan dah siap..halamak!baru tiga set!adeih..tu tak masuk lagi dengan cek jawapan...

akanku cuba sedaya upaya mengikut jadual belajar yang telah ditetapkan...bukan jadual belajar sangat, tapi jadual menjawab soalan dan jugak ulangkaji..alamak!!reaction of benzene, transition element,mechanism semua belum lagi ingaty semua..tak masuk lagi bab integration math yang selalu asyik lupaa je pastu bio pulak pasal parts of brain,ubat-ubatan dan speciation..halamak!!banyak aih!!!cuak pulak nih!!

nak cakap pulak pasal masa ni..rasanya banyak berkaitan dengan no dua...hujung bulan nih dahku akan masuk umur 20 tahun...waaaa,muda lagi seh!!bermakna dah dua dekad jaa hidup atas muka bumi ini..terima kasih Ya-Allah, aku masih diberi peluang bernafas di bumi pinjamanmu ini..

ada dua perasaan di situ , terasa muda bila berada dengan kawan-kawan yang sudah keja sudah berumahtangga...yeehaa!bolehla join group perbincangan orang tua pasnih!!ekekeke..tak terasa jakun lagi bila berbicara hal-hal orang dewasa..ngeee ;p namun begitu terasa tua bila berada dalam kalangan budak-budak..takleh dah main papan gelongsor sambil makan lolipop lagii..huhuhu.. dah masuk umur dewasa dah...

nak tahu tak tadi dahku menggodek blog yuyu zulaikha sambil baca post dia yang lama-lama..sampai ke 2010 pegi baca taw tak!!masa tu dia tek pemes macam sekarang lagi,satu post satu dua komen je,ataupun xda langsung komen..sekarang kemain lagii ye..dua minit post dah 20komen..huh,mantop yep!!apapun penulisannya tetap sama macam dulu tapi mungkin gayanya lain sikit..kalau korang nak taw pegilah baca sendiri..hehe...

satu lagi sila undi gua di contest blog tercantik anjuran woot-woot okeh!sila tick no 1 dan vote!!tapi kalau rasa belog ini tak berapa nak cantik nak buat camana..hukhuk...


okeyh,nak sambung study..bubye korang!!^^

Wednesday, April 20, 2011

Alhamdulillah....rasa dah lega sikit ^^

Salam semua ^^
Tadi baru siap print report unit 6 Biology yang bertajuk 'the effect of temperature on metabolic rate of lucilia sericata larvae' .kiranya banyak la research pasal metabolic rate kebelakangan nie..huhu...lucilia sericata tu nama saintific bagi lalat..sebelum jadi lalat, telur tu akan jadi larvae dulu ataupun namanya maggots..oh,geli geleman jugaklah main dengan baby-baby lalat nih..huhu ^^

Hari tu ada cerita pasal maggots si baby lalat tu kat entry ni...experiment tulah, individual investigation..penat kot buat eksperiment nih..yelah semua kena research dan buat experiment sendiri...tu pun setelah beberapa kali idea kene reject, macam tak boleh nak pikir sangat benda-benda yang outstanding, kenelah critical thinking and think out of the box!

setelah berhempas pulas dan bertungkus lumus beberapa bulan buat benda alah ni, finally siap jugak...penat tu memang lah tambahan pula dengan bau maggots yang aku rasa sampai kini masih teringat-ingat,menyengat hidung taw =.=  dan jugak geli-geleman time nak deal dengan makhluk ciptaan Allah yang nampak macam tak berguna namun memberi banyak kegunaan sebenarnya..maggots ni boleh guna dalam perubatan sebab dia boleh rawat sel-sel mati kat badan kita...

Alhamdulillah, report yang membelenggu aku selama ini sudah siap dan tunggu untuk dihantar esok...rasa dah kurang beban dan boleh fokus sepenuhnya kepada final exam ni...esok last kelas dan lepas itu tamatlah kelas bagi program a-level 2 tahun kat INTEC ni..sekejap  betul masa berlalau,tuptup dah nak exam...dulu kemain,alamak kenapalah aku kena buat A-level kat INTEC, dah la dua tahun,..tak boleh ke nak fly terus macam member lain??diorang pergi Rusia, mesir, Jordan tak buat A-level pun..huh!jelesss...

tapi tengok 3 minggu lagi dah final..sekejap je pun..mana-mana pun sama je, rezeki kita mungkin di sini dan rezeki diorang mungkin di sana....ok lah, nak sambung study, last minute ni buat pecutan past year dengan latihan je bebanyak...pastu lepas usaha kenalah banyak-banyak doa serta buat solat hajat..moga-moga hajat kita tercapai...jangan lupa doakan kejayaan jaa sekali :D

kepada yang undi jaa, thanks a lot!!teruskan mengundi sebab kalau boleh jaa nak menang!!!!lepas undi ajak la kawan-kawan undi skali..tolong promot sekali ek kat kawan2..hehe ^^

tekan pic atas untuk undi...tick no 1 dan vote untuk undi..thanks ^^
undian anda sangat dihargai :D


P/S: nak pakai shawl style hana tajima tu memang lawaa,tp kalau tak kena pakainya nampai serabai lah!!
no offence=.=

Monday, April 18, 2011

jom undi Jaa's story : contest blog tercantik ^^

salam semua ^^

boleh tak hari ni nak minta jasa baik korang semua undi jaa's story dekat contest ni, contest blog tercantik..

caranya mudah sahaja, hanya perlu klik
http://iniwootwoot.com/undian-contest-blog-tercantik/


dan cari blog jaa yang bernombor 1 (^_^)
NOMBOR 1!! hehe :D

klik pada kotak kecik tu pastu tekan vote!!
kepada yang vote, terima kasih bebanyak taw!!
nanti komen lepas vote,jaa terjah korang..hikhik

lepas siap undi suruh kawan-kawan saudara mara lak undi okey..

tarikh akhir mengundi adalah pada 11.59 pm 30 april 2011



thanks a lot for spending your time ^^


 big smiley sebab sukaaaa sangat (^_^)
undi banyak-banyak taw!!

Sunday, April 17, 2011

[video] cinta remaja islam masa kini..


Assalamualaikum..

selamat pagi semua, bangun pepagi ni sebelum mulakan kerja bukak blog kejap dan rasa nak share something...tahu tak rasa macam bosan bila tak update belog???pernah tak rasa macam ni??macam ada benda tak lengkap!! rasa macam sunyi kalau hari-hari tengok benda sama sebab sebenarnya even tak update blog namun masih juga bukak dan tengok visitors, komen dan ape-apelah...jadi sama je sebenarnya =.=

sila renung-renungkan dan hayati video ini ^^




ada yang mempunyai kisah yang sama dengan kisah di atas??ada yang tersengih-sengih sendiri di depan pc?haaaaaa,jaa rasa ramai la yang tengah hangat bercinta sekarang ni kan ^^



cerita sebenar : ada sorang classmate jaa cerita hari tu ada sorang indian dan chinese yang juga dari kelas jaa tanya dia soalan berkaitan couple...


"kat kolej kita ni sape agaknya role model couple islam??"
"role model couple??"
"dalam islam tu sendiri dah tak ada istilah couple"
"habis tu ramai je tengok yang bercinta,tapi bukan diorang buat apa-apa pun kenapa tak boleh??"
"dah nama asalnya tak boleh, korang buat apa ke tak buat apa ke tetap tak boleh kan"


tengok dengan secara tak sengaja perbuatan kita telah mendatangkan salah faham di kalangan rakan-rakan kita yang bukan muslim...pernah baca tak kisah pasangan yang bercinta tapi islamic way dan juga kisah babi yang dibesarkan mengikut cara islam..dah namanya khinzir tu haram, besarkan macamana pun bagi dengar bacaaan quran ke apa ke hukumnya tetap haram!!! muhasabah diri, dan sebenarnya video ni banyak menyedarkan diri ini..hari tu ada share dekat facebook ternyata mendapat komen dan sembutan yang sangat menggalakkan..



analisa dan muhasabah diri, sesungguhnya bercinta tidak mendatangkan sebarang faedah kepada kita..banyak buruk dari baiknya dan hanya akan membawa kita ke lembah kemaksiatan dan kehinaan, saya tidak bercakap saja-saja namun dari pengalaman diri, rakan-rakan dan pembelajaran..

p/s : harap maaf bagi yang tidak setuju dengan saya sebab saya tidak bercakap kosong, kalau tidak setuju dan menentang silakan...ini bukanlah video saya sendiri dan saya dapat dari seorang rakan ^^




Friday, April 15, 2011

kenapa tak nak blogging lagi???nak pergi mana?

assalamualaikum ^^

ramai yang bertanyakan soalan di atas,nak pergi mana??kenapa tak nak blogging lagi??ada masalah apa??dan macam-macam lagilah baik di komen-komen, twitter dan juga facebook..ngaaa,tak adalah ramai sangat, tapi bolehla tahan..uh,memang terharuu sangat dengan korang semua..tak sangka pulak ramai yang concern about me..ngaaaa perasan!!phuii!!

tak kisahlah apepun kan..tak kurang jugak ada yang cakap jaa gedik buat post macam tu memang sengaja nak tarik perhatian lah tu?bajet femes sangat ke sampai kena buat satu post khas nak cakap ko berhenti blogging?atau ko rasa ramai sangat yang baca blog ko sampai kene buat entry macam tu?hekeleh,nak buat ayat sedih bagai nak pi perang..letak gambar orang nanges konon..cittt!!!

haaa,orang lain berhenti blogging macam tu je, biasa je pun..tak ada orang kisah pun...hurm, biasalah manusia memang da je yang tak puas hati dengan kita..apa yang kita buat serba tak kena...susahkan nak puaskan hati semua orang =.=




nah ni print screen komen dekat post ni ramai kan yang tanya kenapa nak berhenti..hurm sebernarnya dekat facebook pun ada tapi lepas post entry tu jaa terus keluar dari group blogger dekat FB untuk mengelakkan diri ini dari terus hanyut..bukan apa, rasa macam tak boleh kawal diri..cakap nak bukak blog setengah jam tapi baca blog orang tu, orang ni sampai ter'extend' dan lebih 3 jam..alamak!!!!

actually i'll be sitting for such an important exam, A-level that will be starting on16mei 2011, exactly on teacher's day =D..this is an important exam for me because it will determine my future  =.= as this is my last semester here, i need to work hard for it!!yeah!!
thanks for your reminder..A-LEVEL is not easy okey,i'll try my best!!=.=


thanks for reading and visiting my blog,much love (^_^)

Tuesday, April 12, 2011

Jaa berhenti blogging.....selamat tinggal dunia blog...hukhukhuk ;'(

Assalamualaikum semua =D

Sebenarnya jaa dah berfikir-fikir nak stop blogging sementara waktu, got something more important to do....hukhuk...sedih la pulak..blogging ni macam dah sebati dalam diri,kalau tak bukak blog sehari pun dah rasa ada benda tak lengkap dalam hidup,adus!!!ni yang rasa sedih ni..hukhukhuk ;'(


sobs...sobs...sobs (T_T)

semenjak mengenali dunia blog,banyak yang jaa dah belajar...kebanyakannya belajar melalui pembacaan dan sebenarnya membaca blog orang juga banyak mematangkan diri ini...walaupun baca blog pasal personal life tapi sedikit sebanyak pengalaman hidupnya boleh dijadikan panduan bagi kta menghadapi hari yang mendatang..begitu juga dengan kisah-kisah semasa yang begitu cepat tersebar dalam kalangan blogger..

selain tu, tahun ni baru mula nak blogging dan update entry dengan lebih rajin...sejak awal tahun ini juga baru kenal dengan ramai  bloggger-blogger, sebelum ni tulis post pun tak ramai yang view sebab hanya jarang update dan banyak cerita pasal personal life je..dengan munculnya banyak group blogger di facebook secara tak langsung dapat berkenalan dengan ramai blogger-blogger...siap boleh keluar lepak dan jalan-jalan dengan blogger-blogger lagi yang hanya kenal di alam maya..sungguh tak sangka,memang perkembangan yang sangat bagus ^^


terima kasih sebab sudi jadi kawan, singgah dan komen dekat blog jaa ni..hukhukhuk,terharuuu!!selepas ini mungkin tidak akan dapat update blog lagi..kawan-kawan kalau ada nampak habuk-habuk ke sarang lelabah ke tolong sapu okey,kalau rindu pon boleh baca cerita jaa yang lama-lama..aduh,jangan baca yang lama-lama sangat...dulu-dulu tulis macam hape-hape..malu.. =.=


 kalau panjang umur, kita jumpa lagi di entry lain..tapi kalau sebaliknya doakanlah jaa tenang di sana...(T_T)...hidup ini hanya sementara mana tahu sebentar lagi jaa akan pergi selama-lamanya dan dijemput yang maha esa...korang doakanlah yang terbaik untuk jaa okey,thanks a lot!!sayang korang sangat!!!





p/s: sedih pulak masa menaip ni,sebak (T_T)..

powerku meningkat lagi!!!!!

salam semua ^^

dah lama rasanya nak pergi buat spec baru tapi disebabkan beberapa masalah masih lagi belum buat selepas setahun dah patah(sini) masa i-code tu  ;D

hari tu pergi ole-ole dan buat spec baru, alamak bila test mata nampaknya powerku makin meningkat aduhaii...sedih sangat ingatkan boleh turun patutlah selama ini pakai lens yang berkuasa 2.75 dan 3.25 pun rasa masih kurang jelas..rupanya sudah meningkat ke 3.75 dan 4.00 banyak kan..sediiiihhh ;'(

yeah..agak lama jugak aku ambil masa nak pilih frame..putih, hitam, biru,coklat dan pink...akhirnya aku bertekad memilih warna pink gelap +ungu sebab rasanya warna putih tu macam dah biasa..ramai dah pakai putih sekarang ^^

setelah setahun pakai contact lens, rasa macam susah nak biasakan diri dengan spec..hehe...tp takpe sebab lepak ni nak jadi ulat buku belajar kat library tiap-tiaphari sampai petang, rasa macam kurang elok kiranya pakai lens..kesian mata kita,penat ;(

nampak macam skema sikit, lantaklah!!

p/s: ni last post sebelum mengundur diri dari arena blogging ;'(

Monday, April 11, 2011

mak aih...tak beretika langsung...dalam bas pun nak 'tut'

zaman sekarang ni macam2 hal boleh berlaku...kejadian tak senonoh berlaku di mana2...adeh...sabar je la...hari ni bukan nak cerita yang berat2,kes buang anak ke aper..tapi ni kes wat maksiat di tempat awam...aku dah bnyak kali nampak benda ni,tp sekadar jadi pemerhati je la...ape boleh buat..kalau nk buat maksiat,plg kurang cari la tempat tersorok sikit,suka ati korang la..ni bercumbuan di tempat awam ape kes??sakit mata orang lain tengok...


wah3...macam dasyat je tajuk aku ari ni...aku tak pernah nak tulis tajuk panas2 macam ni,tapi malam tadi bila abang aku cerita pasal kawan dia yang kena raba dalam bas tu,tetiba aku terfikir nak tulis pasal ni...kisahnya macam ni,ada sorang kawan abang aku ni,pempuan la(xkan laki plak kott...)belajar di salah sebuah universiti kat kl..balik kampung kat terengganu sorang diri dengan menaiki bas ekspress...kejadian ni waktu malam la...


tempat duduk pulak di sebelah sorang laki yang agak muda...nak balik terengganu jugak la..mula2 macam biasa la,tapi dalam perjalanan pempuan ni tertidur dan mamat ni ambil kesempatan untuk meraba bahagian yang tak sepatutnya...aper kes??pempuan ni terkejut yang amat sampai tersedar dari tidur...tapi bila dia nak menjerit laki tu suruh dia diam dan peluk dia kuat2...bayangkanlah...tenaga sorang pempuan mana mampu utk melawan tenaga sorang laki...aduhai...kesian la plak...pempuan tu xdpt buat apa2 sebab dah takut dengan mamat nie..aku amat bersimpati dengan dia..


sampai sekarang dia masih lagi trauma dengan keadaan tersebut..owh,sape x trauma...kalau aku pun x sanggop...pastu abg aku nasihat la aku jangan kuar malam2,jangan percaya sangat pd kata2 lelaki,jaga pergaulan...owh,sungguh caring nampaknya...terharu aku..ahaks...tapi ni memang peringatan buat aku juga,aku pun selalu balik kampung naik bas...tapi kalau sorang2 aku akan pilih seat single...kalau ade kawan xpe la...



mak aih...dgr cerita macam ni membuatkan aku takut dan lebih berhati2...ni yang kes kene raba,ade jugak kes suka sama suka..ape nak jadi dengan budak melayu zaman sekarang..baru bercinta dah serah segalanya,pastu pandai buat..buang je anak merata2...subhanallah...bila dah termengandung barulah terhegeh2 nak menyesal...ape nk disesalkan lagi???nasi dah jadi bubur...alamak terpaksalah berhenti sekolah/universiti sebab dah malu nak pergi atau dibuang terus...


ni bukan kisah main2,ni kisah benar...sahabat aku kecik2 dulu sekarang ni dah kawin sebabnya kejadian macam tula...termengandung sebelum kawin...kawan sepermainan aku...naik basikal pi sekolah sama2 panjat pokok sama2,main sorok2....sekarang ni dah jd isteri dan mak org...huiks..balik hari tu aku pi tengok baby dia..comel! mcm maknya...tp rasa mcm xpercaya plak...kawan aku dah ade anak,tp aku masih bertatih nak masuk belajar...anyway,good luck my fren..be a good mum and wife...kalau aku balik,mesti aku pergi tengok ank dia..tapi xblh pi lama2 la...dia dh ade husband sekarang;p


p/s:jagalah tatatertib dan tingkah laku sebagai muslim...jgn sampai kejadian macam ni berlaku..peringatan buat diriku dan sahabat sekalian...terima kasih kerana membaca..=)

*re-post from my older post :)


Sunday, April 10, 2011

who are you actually???

i just got an e-mail from someone who i didn't know his exact background... 


hi,
just joined this site.And i think a lot of good peple abound here.I am here to find a soulmate......well we could start as friends though.One thing is for sure, that is i am not here for games.

I am attracted by the simplicity of your profile, i love all your stories that you wrote in your blog and i am interested in getting to know you.

Regards'
Aa...



i'm here to find a soulmate??? lol!! 
thanks for reading my blog and love my stories =D
i really appreciate it ^^ if you are a blogger, please drop your link or if not just give me any of your social network so that i can know you better...



p/s: i hope if you read this please tell me soon and or if not i will just ignore it =.=

Saturday, April 9, 2011

beriadah bersama suami isteri..kan sweet begitu ^^

selamat pagi semua^^

pagi ini pergi jogging lagi berseorangan dan nampak beberapa pasang suani isteri sedang jogging dan beriadah bersama..oh,so sweet =D kan best begitu setiap hari minggu keluar bersenam bersama-sama bolehlah merapatkan lagi hubungan kekeluargaan dan kasih sayang antara suami isteri...antara yang menarik perhatian aku ialah sepasang suami isteri yang  sedang buat sit-up..

isteri sedang buat sit-up manakala si suami mengira...

"satu,dua,tiga.......lapan"
"alah...penatlah" kata si isteri
"alah sepuluh tak sampai lagi takkan dah penat kot,haish"
"okey,abang pulak buat saya kira...sapa banyak dia menang"
"okey,sape kalah kene cubitt..."

hahahahha..dan mereka gelak bersama-sama...lepas tu aku tak dengarlah...walllaweh!!!that's so sweet..love it!walaupun mereka nampak macam dah sedikit berusia aku agak-agak dalam 30-40an kot tapi masih lagi macam pasangan yang baru kawin dan tengah asyik bercinta..ni baru dinamakan cinta yang betul,cinta selepas kahwin..hehe...

sekadar gambar hiasan ^^

bercinta bukan hanya boleh di panggung wayang,makan bersama namun beriadah dan bersenam bersama pun boleh....apa yang penting hubungan itu mesti dikekalkan dan jangan biarkan ia hambar...

p/s: kejap lagi nak naik ktm sorang-sorang pergi midvalley jumpa admin ganu blogger tok esah dan woot-woot..yang lain aku tak kenal..huhuhuhu *erk...tadi baru yanie call ajak pi jalan tar bersama sahabar blogger lain..halamak!!last minute betul..okey,dah janji ngan tok esah kan =p

Friday, April 8, 2011

Tips: update blog walaupun tengah sibuk dan banyak tugasan harian ^^

Salam semua ^^

sebenarnya tak adalahlah tips sangat tapi hanya ingin berkongsi apa yang aku buat untuk menjaga blog kesayangan dalam kesibukan tugasan harian ^^

adalah beberapa kawan aku cakap:

 "jaa,rajin gila kau update blog??bila masa ko tulis??"
"eh jaa tu tak study ke??aku tengok asyik blogging je"
"jaa sepanjang masa ke update blog??"

oh tidak sama sekali la kawan-kawan...aku bukanlah blogger tegar sentiasa dengan laptopnya...mungkinlah beberapa minggu lepas aku rajin sangat sampaikan 4-5 post sehari..itu memang rekodlah,aku biasanya satu post je sehari ^^ apa yang penting aku nak pastikan setiap hari ada orang masuk blog ni, barulah hidup kan..kalau tidak kusam la jawabnya ;(

ok back to the point, apa yang aku buat untuk update blog walhal tengah busy dan jadual penuh dengan kerja..bagi aku satu post sehari sudah memadai sebab kalau banyak-banyak tak ada orang baca buat apa jugak kan..huhuhu...apa yang penting, pembaca kita tahu yang kita akan update setiap hari dan akan terus ke blog kita setiap hari,update itu penting walaupun entry ringkas ^^

  • Bila ada idea terus tulis dekat draft-aku biasanya akan tulis tajuk entry aku dan rough idea lepas tu buat draft dekat post..jangan sia-siakan idea anda yang menarik ;)

  • Bila ada masa terluang contohnya waktu petang lepas balik belajar mesti nak hilangkan bosan kan..terus bukak draft dan edit post mana-mana yang berkenan di hati..

  • biasanya aku akan tulis dalam 3-4 entry sekaligus lepas tu buat auto-published mengikut masa dirasakan paling sesuai,biasanya waktu orang ramai online:peak hours..meskipun kita tengah belajar,bercuti dan apa sahaja blog kita tidak akan sunyi =D

  • Buat 'link connection' dengan twitter dan facebook..contohnya network blog,setiap kali entry baru kita published, maka setiap kali itu ia akan keluar dekat page yang telah kita 'setting' awal-awal contohnya page blog kita dekat facebook..begitu juga dengan rakan-rakan di twitter

  • kadang-kadang kesibukan tugasan harian boleh menghilangkan mood kita untuk menaip entry dan pada masa yang sama tak boleh berfikir nak tulis pasal apa dalam blog...biasanya aku suka baca surat khabar dan cerita menarik atau isu hangat itu juga boleh dijadikan bahan menulis selain tambahan apa yang berlaku di sekeliling kita..



rasanya itu sahajalah yang aku buat setakat ini untuk update blog dalam masa yang singkat...namun tidaklah setiap hari kan kita sibuk, cubalah buat cerita dan entry yang menarik perhatian pembaca untuk membaca dan seterusnya pembaca itu akan mengajak rakan mereka membaca cerita kita yang mereka gemari...menulis sebenarnya memberikan kepuasan bagi diri aku sebab aku dapat meluahkan apa yang terbuku dalam hati ini...


ada juga kawan yang cakap 'blogging' membuang masa namun semua itu adalah pilihan diri kita sendiri...kalau kita tulis entry pendek, namun berkualiti dan menarik tak adalah memakan masa yang lama pun..dalam masa setengah jam pun boleh siap sedangkan kalau kita keluar pergi makan pun dah sejam lebih,nak jimatkan masa apa kata tapau je???tak pun masa korang lepak tu boleh je lama berjam-jam..apapun sentiasalah berfikiran positif dan jangan lalai dan terlampau leka blogging sehinggakan 'assignment' dan tugasan harian terabai..

mungkin ketika post itu publish kita tengah leka belajar dalam kelas ataupun tengah berada di tengah-tengah hutan untuk 'camping'..hehhehe,kan menarik macam tu..tak adalah sarang lelabah ataupun sawang dalam blog...kesibukan tugas bukanlah alasan, hendak seribu daya tak hendak seribu dalih ^^

p/s: gembira dengan peningkatan blog aku sekarang,terima kasih semua =D

Thursday, April 7, 2011

Featured blogger 12 : jamban bukan sebarang jamban,jamban ini jamban comel!!!

Assalamualaikum semua ^^


hari ni aku nak bercakap pasal jamban..hahahaha,kenapa??kurang sopan...aceceh,padahal jamban tulah tempat ko masuk hari-hari melepaskan hajat di hati...kalau takde jamban macamana??ada beran nak lepaskan hajat di tempat awam?? oopss!!terlebih sudah...


kalau korang nak tahu dekat taiwan ada satu tempat makan popular namanya MODERN TOILET.. wahahaha kita pasti terfikir tentang tandas kan,sebenarnya ia adalah tempat makan yang semuanya berasaskan tandas,cool kan =p


konsep restoran ini adalah berasaakan tahi dan tandas..ohh,geli la pulak tapi itulah hakikatnya..


 aiskrim yang berbentuk najis dan dihidangkan dalam mangkuk seperti mangkuk tandas..
agak-agak korang ada selera tak nak makan??kalau aku muntah dulu ohhh!!




ini pula tempat makan..nak tahu tema untuk restoran ni??

TO EAT OR TO PEE? GO TO TOILET, DELIVER UR SHIT!!
loll =)

kalau jamban ada muka macam  ni korang ada nafsu nak lepas hajat tak??
kahkah..rasa macam diperhatikan je..

jom singgah blog salah sorang kawan kita,jamban comel..waaa,serius first time aku dengar ada blog namanya jamban comel aku gelak...tapi sebenarnya memang betul,banyak idea boleh dapat ketika dalam jamban...tengah mandi ke,lepas hajat ke ape ke..kahkahkahkah..


semoga jamban comel terus comel okeh!!

Wednesday, April 6, 2011

tips untuk menguruskan badan =D

salam semua ^^

this will be a very short and simple entry...i'm, so busy right now!! aku bukannya kurus,mana layakk nak bagi tips kurus bagai sedangkan diri gemoookkkkkk (T_T)

cuma aku nak share tips ni..aku yakin ramai yang sanggup berlapar tak makan sebab nak kurus kan...jom baca tips ni dekat blog abang aku...baca taw!!!


SELAMAT MENGURUSKAN BADAN!!! (^_^)


p/s: aku pun nak kuruskan badan =.=

yuyu zulaikha -ferrero random give away

nah nak join yuyu punya give away...yuyuyuyuyu!!nak cokelat tuh!hehheeh ^^

okey kene review sikit je kan..belog yuyu sungguh comel dengan kartun-kartun doodle tuh..pastu yuyu ni comel betul bila bercerita kan,penuh shemangat dengan ayat-ayat dia yang memang boleh buat orang senak perut bila baca..hahhahahahaah..okey gelak panjang!!

itu je kot, apepun terukan berbelog dengan cerita yang menarik tuu...jaa pembaca setia taw,walaupun tak slalu komen tp baca selalu..ok...bagi ferrero tu ok..hiks ;)

Tuesday, April 5, 2011

positive thinking,jangan mudah menyerah kalah...


sekalipun hati ini rasa begitu gundah gulana...
gudar,sedih dan pilu menguasai diri..
kecewa dengan diri sendiri...
memikirkan apakah yang akan terjadi...


namun ingatlah,ada lagi yang lebih malang dari kita
lebih tidak bernasib baik dan kurang berupaya...
yakinlah dan bersyukurlah dengan diri sendiri...


saat ini aku rasa bagaikan tidak senang duduk...
buat itu tak kena buat ini tak kena...bangun mandi berjalan study...


mungkin aku dah cuba yang terbaik tapi aku masih tidak berjaya ;(
janganlah mudah melatah bangun dan sedarlah...
ini semua dugaan dan cabaran Allah kepada hamba-Nya..


aku tahu mungkin masa semakin semput...
bak kata orang dah hampir di penghujung jalan...
namun aku tidak akan mudah jatuh,rebah dan menyerah kalah..
aku yakin aku mampu...i'll try my best!!!


apapun aku akan berusaha hingga ke penghujungnya
believe in yourself and you'll be fine
 THINK POSITIVE!!




nukilan luahan hati dan perasaan saat ini (~_~)





Monday, April 4, 2011

tetiba buang tebiat sorang-sorang

Assalamualaikum...

disebabkan housemate dua-dua takde rasa bosan yang sangat melampau,yelah rasa kesunyian kot..walaupun dok tengah study,layan lagu bukak youtube tetap rasa bosan sebab dok sorang-sorang..at least klu ada dua orang lagi makhluk tu bolehla dok sembang-sembang ngan gelak-gelak kan..


apa lagi buat keputusan nak carik tempat untuk buat kerja,sebenarnya perut lapar...memula ingat nak pergi makan dekat kfc past tetiba teringin nak makan nasi goreng kerabu..ngaaa!!terus tak jadi pergi makan ayam tukar nak makan nasi goreng..sampai
kat kedai,carik port paling best untuk duduk dorang-sorang tanpa rasa malu dan segan silu..serius sepanjang belajar kat sini aku tak pernah makan sorang-sorang kat kedai,mesti ada kawan kalau aku pergi sorang mesti aku bungkus tapau aje..


duduk elok-elok sorang-sorang sambil dengar lagu mp3 dan bukak buku chemistry dekat tempat paling hujung dan aku buat kerja macam biasa,waaa..buang tebiat betul..mana pernah-pernah aku study kat food court macam ni pastu sorang-sorang lak tu ^^

 di food court inilah aku study +makan sesorang..tapi aku duduk hujung sekali pastu pasang mp3,nah tak hirau pun orang sekeliling..hehehe..

 nasi goreng kerabu..sedap jugak kot..pasni boleh makan lagi :)


ABC yg tak berapa nak sedap ;(
rindu ABC syeksen 2 oh..lama tak makan...

haaa,itulah kisahnya sampai 2 jam aku kat situ dari 3.30sampai 5.30...okeylah kan carik suasana baru tapi bila aku pergi cerita kat kawan aku dia gelak besar,xcaya aku buat kerja tu..hehe..aku nak makan kat kedai sorang-sorang pun segan,inikan pulak nk bukak buku sampai 2 jam..buang tebiat la ni..hikss!!

p/s:sapa boleh teka tempat aku makan ni ktne??hehe...senang je

Saturday, April 2, 2011

menjadi editor 100 penulis :D

Assalamualaikum semua ^^


macam biasa aku akan periksa e-mel aku untuk tengok kalau-kalau ada e-mel baru masuk sebab biasanya aku akan subscribe lepas aku komen sebab aku lebih suka baca apa tuan blog tu komen balik lepas aku komen dekat blog dia,namun dekat certain blog je la..jenuhla kalau semua kan ^^


bila aku buka e-mel tengok yang aku dapat invitation untuk menjadi editor blog 100penulis... waaa,sememangnya aku teringin untuk menulis dan menjadi editor di sini..selain itu boleh berkenal-kenalan dengan rakan-rakan baru iaitu editor lain di sana kan...sila klik banner untuk ke blog 100penulis.



100penulis

www.100penulis.com



apa itu 100penulis???okey ni aku ambil dari pengenalan 100penulis itu sendiri =D

 "Tujuan blog ini diwujudkan ialah untuk memberi kesempatan kepada 100 orang editor bergabung bersama-sama. Kesemua editor ini boleh menulis entry untuk apa jenis isi kandungan sekalipun. Bebas membincangkan hal isu semasa, tutorial, promosi blog dan sebagainya."

faham la kan..kiranya seramai 100 penulis akan bergabung bersama idea dan pendapat yang berbeza di dalam sebuah blog..wah,mantap kan :) maksudnya di sini, setiap editor akan dapat tugasan bergilir-gilir bagi menulis entry di dalam blog ini...ini membuatkan aku tertarik nak cuba join dan terpilih jua..

aku akan memulakan tugasku sebagai editor mungkin bulan 7 ini kerana aku akan menghadapi peperiksaan besar pada bulan hadapan..begitu juga dengan blog ini pasti tidak dapat aku update dalam masa sebulan lebih ini..huhu...janganlah terus lupakan jaa okey, berehat dari blogging untuk seketika sahaja =D

jom ramai-ramai ke blog 100penulis dan jika berminat menjadi editor bolehla apply kerana admin masih membuka ruang bagi pengambilan baru bulan April ini..semoga berjaya!!


p/s: invitation ketika daku sibuk..namun peluang ini tidak akan aku persiakan :)

Friday, April 1, 2011

What is balanced lifestyle?

we can always talk about balance lifestyle but most of us still don't know yet how to practice it...in my opinion balance lifestyle meaning that we are able to handle and do different activities in our daily lifestyle based on requirement and schedule =D

parents must help their children to practice balanced lifestyle in their life since they were small..there are some examples of balanced lifestyle:-

  1. academics - do revision,studies
  2. sports- games,outdoor activities
  3. sosial- mingle around with friends and families
  4.  religion and spirituality - pray,perform solat (for muslim)
  5. rest- enough sleep and rest enough =D
  6. ideas- be more creative and critical thingking
  7. foods- have healthy and balanced meals

the most important thing is SMILE...always think positive and you'll be fine..
only smile that can lock everybody's heart <3

anything else?? that's all i can think for now..happiness can only be achieved when there is balanced between physical, mental,spiritual and social


Happiness is not a matter of intensity but of balance and order and rhythm and harmony." - Thomas Merton.


find more about What is balanced lifestyle to you? 




p/s: prank your friends!!april fool!! (opps,tak baik kenakan kwn2 taw!)

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...