nuffnang

Saturday, October 29, 2011

Saham terbesar (^_^)



awk...share la,

sya pon dpt,

awk pon dpt,

kwn awk pon dpt,

family awk pon dpt,

family kwn awk pon dpt gak...:))..hem2..."sharing is caring"



credit to the owner of this video...i like it very much (^_^)

Thursday, October 27, 2011

lappy sakit :(

assalamualaikum..

Pagi ni dahla bangun lambat, biasanya kelas start kol 9.20 tapi hari ni start jam 7.30...biasanya lepas subuh aku memang dah tak tidur tapi hari ni ngantuk sangat..sedar-sedar dah jam 7..huhuhu, kelam kabut la jawabnya, nasib baik tunggu angkut tak lama sangat..

Malam tadi tido lambat bukan apa, aku dok chat ngan abang aku.. dia suruh aku buat summary apa benda entah..pastu aku siapkan sebab nanti bnyk keje lagi, ada test lagii..dia takpelah ari ni xde kelas, kan cuti deepavali..kami je tak cuti..huhu..


Satu hal lagi yang mmbuatkan aku tidur lambat adalah ada org bagi aku link youtube pastu aku tak dapat bukak..dia kata ku kena upgrade adobe flash player, bila aku nk update download tu terus kuar smtg bad..rasanya virus ah ni..huhuhu, suddenly lappy aku mati sendiri..dia restart and again and  again...tak p lgi jdi cmni sebelum ni..akucuba banyak kli sampai lambat tido tapi da terus camtu..

Pagi tadi cuba lagi tapi msih sama..:uhuhuhuhu, sedihh..cmna nak buat kerja ni..dahla report yg nk kene hntar next week ada lm tu, rasa cam nak nanges jee :( apekah yang telah terjadi??petang ni nk kena pegi repair, huhu, duit lagiii..pokai la cmni..

Tuesday, October 25, 2011

kunjungan ke panti sosial


Assalamualaikum......


sabtu yang lepas kami semua satu batch pergi ke panti, melawat mak cik dan pakcik kat sana...tujuan pegi bukan saja-saja, nak melatih kitorang menerapkan komunikasi dan empati yang telah kitorang belajar dalam blok 1...kami pergi ke 6 panti yang berlainan mengikut kumpulan =D

aku kumpulan D dan bersama-sama 75 orang member lagi ke panti sosial bina harapan dekat Jakarta Barat ni je...yang specialnya aku dan beberapa member lagi naik van, weeee..orang lain semua nak bas sebab tak muat kan..apa yang best kami tak payah jalan kaki sebab laluan masuk ke panti tu sempit, bas tak boleh masuk..jadi mereka yang lain berjalan kaki masuk...dahla diorang sesat,hurm...


 in the van, 3 of my groupmates..kevin, meily and novi..wink!!


 my own pic of course!!haahaha =p we have to wait for our friends first...


first impression bila sampai tengok ada yang tak berbaju, berkeliaran..pastu macam tak berapa nak betul pun ada...aku ingatkan pergi ke rumah orang yang betul-betul tua, tak ada orang nak jaga diorang camtu...rupa-rupanya kat sini bukan hanya warga tua, tapi yang dewasa dalam 20-an pun ada...yang pasti mereka ada masalah gangguan jiwa..opps, ngeri gak bila dengar..


tapi mereka lepaskan yang okey, boleh berbual-bual dan tidak berapa nak bermasalah, walaupun ada jugak..heeehe...yang agak-agak kuat merapu tu mereka kunci kat dalam pagar, bukan apa dah ada kisah orang datang melawat tiba-tiba je diorang naik angin pastu pukul sampai berdarah ohh...nak elakkan benda tu terjadi hanya beberapa orang dalam 80 orang camtu yang dibawa keluar...memula kami sampai aku lihat mereka begitu asyik menonton cerita kartun ape ntah...heeehe...macam takde citer lain dalam fikiranku, tapi aku sedar mereka ni kan kebanyakan bermasalah jiwa =.=


aku ada temuramah beberapa orang mak cik dan pak cik, ni adalah sesi berbicara dengan mak cik dan pak cik kat situ...dalam gambar di atas ni cuba korang tengok sorang mak cik yang duduk betul-betul tepi tiang belah kanan, baju biru bunga-bunga putih pastu ada sorang student pempuanbeg kuning tengah berborak ngan dia..mak cik ni special taw!


aku ada pergi tanya dia nama apa, pastu suruh dia cerita...ohhh, nak bukak mulut pun susah, aku cuba pegang tangan dia..nak bagi dia selesa sikit, mungkin terasa janggal dengan orang luar kan...tapi dia aku tanya lain jawab lain pastu dahla bahasa yang langsung aku tak paham...rasanya bahasa daerah tapi tak pasti, macam kerbau cakap dengan burung je rasanya...


aku rasa dia paham soalan aku sebab aku cuba cakap bahasa indonesia sebaik mungkin, tapi dia masih jawab dalam bahasa errrmmm...tak taw nak kato apoo..sedih...hhaaaha...dahla dia langsung tak pandang aku, sampai aku kene jenguk kat depan dia...hohoho..pastu aku mintak diri dan tak dapat nak tulis apa-apa laporan pasal dia sebab sepatah haram pun aku tak paham...tapi aku hulur salam dia sambut je, walaupun muka tak pandang..fine mak cik, muka saya buruk sangat ehh..huhuhu..



masih lagi dalam sesi berborak-borak...oh, tengok yang berbaju biru ni teringat pulak dekat sorang pak cik ni, aku rasa dia muda lagi dalam 30-an kot, tapi dia cakap umur dia 85 tahun..pastu dia cakap sejak kecil lagi tinggal kat situ..lawaklah pak cik ni, tapi aku profesioanal kot, biasalah mereka kan ada masalah...yang berbaju biru ni sebenarnya tak berbaju masa kitorang sampai, pastu barulah pihak panti bagi diorang pakai baju, sopan la sikit..huhuhu..



oh, wanita ni nama dia Erni..heeehe, dia pun muda lagi baru 33 tahun...kesian kan, umur muda-muda tinggal kat sini tapi apakan daya mereka tak boleh kemana-mana...kalau mak cik tadi tak nak pandang muka aku, akak erni(panggil akak lah, muda sangat =p ) siap panggil aku cewek cantik lagi..kahkahkah...dia ada cerita yang keluarga dia semua meninggal ditabrak (kene langgar) masa tengah makan berama-ramai kat kedai..aku rasa dia tekanan jiwa kot, yelah kehilangan seluruh ahli keluarga meninggal dalam satu masa..masa tu dia tak ikut makan, sebabpergi keluar dengan member-member...

apa yangbest tentang akak ni, dia suruh aku ajar english..hahaha, dia sempat sekolah sampai smp je (kalau kita lebih kurang form 3) pastu berenti sekolah...dia boleh tahan okey jugak kot siap tanya aku solat apa dalam english pastu kalau nak makan nak cakap cmne...haaha, kelakar lah! dia kata nanti kalau pandai cakap english nak pergi negara omputih...fuyoo, besar oh cita-cita...pastu siap ajak aku lagi keluar jalan-jalan..hahahaha =p

 kak erni, manda dan mak cik ni tak ingat nama...mak cik ni pun cam ok gak...mostly diorang rambut pendek, sebab senang nak uruskan kot..


 inilah panti tersebut!

masihlagi sesi berbual-bual dan menemu ramah penghuni panti...huhuhu...mak cik yang belah kanan yang aku ceritakan tu nampak lagi jelas dari sini..heehe...



lebih kurang satu jam masa yang kitorang dapat guna untuk bersama mereka....mereka nampaknya begitu teruja melihat kitorang datang..heee, boleh jugak menghilangkan bosan diorang kat situ yang tak boleh keluar dan buat benda yang sama berulang-ulang setiap hari..huhhuhu...


p/s: something crazy happen, sigh!

Monday, October 24, 2011

almari buku zaman sekolah =D

Assalamualaikum...



ingat tak lagi zaman hingus meleleh???zaman mengadu kat cikgu??zaman batu??jahiliah??haaahaha....suddenly i miss that moment very much!! ini gambar alamari buku masa form 5, 2008 dekat kelas 5UA...ohhh rindunya...

semua benda nak sumbat dalam ni padahal dah taw tempat tu sempit...biasalah dok asrama, xde maknanya nak ulang-alik bawak buku yang sama setiap hari...


ngantuk, tido dulu ya!

makan di D'Cost

Assalamualaikum...


mulakan hari anda dengan senyuman..wink!! (^_^) semoga minggu ini jadi yang lebih baik pada kita kan..weee, semalam pergi Grand Indonesia, ok tempat tu memang best! setiap part ada kelainan dan keunikan...tapi hari ni nak cerita pasal satu tempat makan seafood (even i can't eat seafood  #_# )

D'cost ni memang best, banyak seafood spt udang, ketam, sotonng, kerang yang best dan harganya pula tak terlalu mahal..nasi pulak rp. 1K sahaja untuk sebanyak manaa pun, korang nak tambah spuluh pinggan pun takpee..heeehe =D



 ikan gurami goreng..best!


 kerang hijau bakar =D


 sayur campur


sambal mangga

nampak sedapp kan!! jom bolehla cuba..yummy! bolehla jugak hilangkan rasa rindu nak balik rumah..huwaaa..

 kakak-kakak yang comel =D


 ellya dan budak sesat tak kenal sapee

 okey, dah habiss..hehehe..


 sempat.



 tampat ni memang selalu penuh dengan orang...setiap kali datang memang ramai...


oh ya, ini adalah D'Cost dekat mall ciputra land, Jakarta Barat..serbu jom!


kat pintu depan...ohh diorang cakap aku pakai baju PLKN..


tapi style baru beb!!baju kelawar...skrang ni bebudak PLKN pun kena pakai baju ni time tidor..hahaha...tapi kat sini takpe tak ramai yang taw yang tu corak PLKN, hahahhah..kalau kat mesia malu jugak ni =p


p/s: just another fun game!!!weeee...try it!



Sunday, October 23, 2011

two years already!! Happy anniversary sayang :D

Assalamualaikum....

masuk hari ini genaplah dua tahun hubungan aku dengan si dia...aku mengenali si dia pada 23/10/2009 di sebuah perpustakaan sementara menunggu rakanku membuat kerja...akibat bosan, aku mula mencari sesuatu untuk mengisi masa aku waktu itu...aku sayang dia sangat-sangat...kalau tak jumpa sehari mesti dah rindu..weeee :D





Joining with you in celebrating
another year in love....

Happy Anniversary















weeee...my lovely blog is now already two years...hee, the reason why i put this daisypath counter in my blog is remind the age of my blog..you can see it at my sidebar...after two years blogging, i got so many experiences and friends... i learnt a lot from other blogs as well as other bloggers..

i just wanna share some of the header that i ever used before.....


this is my very first header...
the url is different and i only used paint..hahaha =p




zaman gila sweet =p 
malu bila tengok balik..sigh!




then, i edited this picture...hahaha






full with gadjets right??ohhh, newbie..







ok, i changed the url already..simpler and easier!






i like this one very much!!!
i edited it by myself =D





fakhrul edited this one!!thanks :)






my friend sponsored this header




flash header...i edited this...heeehe


and finally this one!! i won a contest by woot-woot which is 'contest blog tercantik' and i got free blog template design from alieff...i love this one very much as it has my twitter status there!!



ohhh..that's all for tonight!!take care (^_^)


P/S: what do you think about all my headers??




Saturday, October 22, 2011

kerana kepiting....

Assalamualaikum...

semalam lepas exam integrasi aku dan 2 lagi kawan ke mallciputra untuk ambil duit dan lunch, kami makan dekat seafood reastaurant, D'Cost..later i'll write about that place ^_^

sejak dari kecik memang aku tak makan seafood, aku pun tak tahu punca sebenar dan tak pernah nak cuba...sebab masa kecik-kecik dulu aku selalu muntah-muntah tiap kali makan sotong, udang dan ketam...kalau ikan dan kerang ok pulak...semalam diorang nak makan sangat-sangat ketam tu dan aku dah cakap yang aku tak makan...bila dah depan mata, dan cara dia masak tak macam biasa, dia dah goreng salut apa ntah yang membuatkan rasanya boleh ditelah tekakku...apa lagi aku baham la makan sekali...

crab.ketam.kepiting (credit)

lepas isyak dalam pukul tujuh rasanya (ohh, isyak kat sini awal..kat malaysia maghrib tak masuk lagi) aku rasa gatal-gatal seluruh badan..ingatkan nyamuk, terus garu-garu tapi rasa macam melampau seluruh badan...lepas aku mandi seluruh tubuh merah-merah dan bengkak bengkak...aku pun dah mula terfikir pasal ketam yang aku makan tadi...sigh!!

mintak minyak dengan kawan, perh!!dasyat minyak tu amatlah panas sekali...kepanasan itu lagi tinggi dari kegatalan, kawan aku dah warning minyak tu panas tapi sebab dah tak tahan sangat aku lumur kat badan macam losyen..amacam, ada beran????

isi ketam sahaja (credit)

bila dah teruk macam tu kawan aku ajakla pi spital, nak pergi farmasi kan tak tahu apa masalah aku yang sebenar, kami pun pegilah dekat UGD (unit gawat darurat) a.k.a bahagian kecemasan...doktor tu tanya aku makan apa bila aku cakap makan ketam tercengeng dia..hahhaahha, lupa pulak diorang panggil kepiting kat sini mungkin sebab ketam tu ada sepit yang boleh kepit :p

mula-mula doktor tengok aku, terus di cakap ini mesti 'urticaria'...aku blurr apakah itu??aku memang budak medik tapi baru masuk sebulan mana belajar semua istilah-istilah medik ni lagii... ohh, doktor ni dahla baik hensem lak tuh, hilang rasa sakit jap....hahahhaha..dia ada tanya sebelum ni pernah makan tak, dan aku cakap belum pernah dan ini kali pertama nak cuba...dia memang terkejutlah..

"selama dua puluh tahun hidup belum pernah makan kepiting???" pastu buat muka ^_^

haaaha, comell doktor nih!!masalahnya masa kecik aku rasa aku pernah makan dan tiap kali aku makan aku akan muntah balik...lepas tu bila makan sesuatu yang aku rasa macam ada udang,ketam,sotong aku akan rasa mual...lepas benda tu terjadi beberapa kali aku jadi takut dan langsung tak berselera bila tengok seafood..kalau orang lain memang 'heaven' la benda-benda tu kan...


tunggu ubat

tak tahulah ari ni pergi gatal-gatal nak cuba, tapi rasa dia macam ayam goreng je..lainlah sikit, tapi tekak aku boleh terima..apalagi, bedal jelah...kena suntiklah semalam ~_~ apa yang tak boleh blah dia ingat kawan aku tu mak..hhahaahaha, kesian member aku tuh, padahal member aku tu lagi muda dari aku dia baru 19, aku dah 20 =p...ini menunjukkan aku sentiasaaa nampak muda sampaikan boleh dianggap anak kepada orang yang berumur 19..apekah???jangan jeles ehh doktor cakap aku awet muda =D

doktor cepat-cepat mintak maaf tapi biasalah tu kan...tapi kat sini kan diorang biasa panggil pempuan ibu, itu yang menyebabkan aku rasa tua..sigh!!!nak panggil ibu macamlah aku da ada anak, tapi sebenarnya kat sini panggilan tu macam menunjukkan satu penghormatan, kalau lelaki pulak panggil bapak ataupun pak...padahal muda lagi termasuk lecturer sekali panggil ibu atau pak..kekadang tu rasa macam orang kampung lak nak panggil lecturer kita pak william contohnya...haaaha, teringat kat lecturer bio time a-level mr.william..

satu lagi kali pertama dapat resep doktor, teruja wehh...hahahah, kan aku ada belajar etika profesi doktor ape bendalah, dalam kasus tu ada pasal resep doktor, aku hanya membayangkan je...tapi tadi aku dah lalui, jadi senang sikit untuk aku faham caranya...ok lepas balik rasa ngantuk sangat...memang ubat tu bagi efek ngantuk kot..bagus jugak aku makan ketam dan pergi spital, kalau tak aku tak pernah tau yang aku allergic dengan seafood melainkan aku memang tak pernah cuba..

oh, kena mandi bersiap nih, jap lagi nak pergi rumah orang tua-tua...masuk dalam subjek belajar aku ni komunikasi empati..heeehe..ok daa, take care!!

Friday, October 21, 2011

Dinner at Food Library

Assalamualaikum..




do u love reading???eating??or both..weeeee, i wanna introduce a restaurant in which u can enjoy so many deliciuos foods while reading =p oppps, just kidding!!!  THE FOOD LIBRARY, the name itself has nothing to do with library and we will not found any books there..somehow,we can enjoy our foods and usually there are singer who will be perfoming on stage at night =D


the restaurant...yes, if u can see there are two person on the stage who were perfoming ^_^ 




 the books look real :)

 library restaurant!



so how??interesting right!! the price is reasonable and many kind of foods available such as bakso, nasi goreng, mee and what not :P

 this resturant is situated in mallciputra, Jakarta Barat, at level 5..


this mall is just 15 minutes from my place and i'm so in love with this place when i was here for the first time...the design, condition and situation make me feel like i was in library...frankly, i love library =p

some of the foods available here (^_^)


p/s: just watch this video.. i like it =D


Monday, October 17, 2011

cita-cita....tercapai atau tidak???

Assalamualaikum...


masa korang kecik-kecik pasti cikgu korang pernah tanya:


" apa cita-cita korang semua?? bila besar nanti nak jadi apa??"


tak pun mak ayah korang pun pernah jugak tanya soalan yang sama


" bila besar anak mak/ayah ni nak jadi apa ya, nanti jadi orang yang keje bagus-bagus..jadilah engineer ke, doktor ke, peguam ke.."


ada tak??haaaaa...pastu apa jawapan korang??




ingat lagi masa dulu-dulu fikiran jaa memang sempit sangat, tak boleh nak fikir luas-luas...tak tahu apa, maklumlah budak kampung pastu masa main pulak yang masak-masak duit guna daun pastu jual nasi lemak...pastu main cikgu-cikgu, kita jadik cikgu pastu ada kawan yang jadik pelajar...haaaahaaaa..








masa darjah satu, ingat lagi cikgu ada tanya soalan tu, apakah cita-cita bila dah besar nanti...kalau jaa nak ingat balik la kan, perh!!!! lebih daripada separuh member-member yang nak jadik doktor masa tu, tapi jaa memang tak pilih doktor jaa pilih cikgu...heehe, masa tu fikir cikgu best, banyak cuti pastu kerja tak berapa nak berat...memang macam dah takde keje lain dah yang boleh pilih kan, biasalah kanak-kanak...selain cikgu, doktor, yang lain yang popular adalah bomba, polis, askar....memang tu adalah profesi yang cukup popular dalam kalangan kanak-kanak..haaaha >_<




kalau darjah satu, apa yang kita belajar dalam buku hanyalah kerja-kerja macam tu..kalau tanya sebab pulak, perh..saya nak jadi polis sebab saya nak tembak orang jahat!!! pastu boleh kejar orang jahat macam dalam gerak kahs..kelass you!!haaahaa......manalah tahu bidang kerja lain kan,padahal betapa banyaaaknya bidang kerja yang ada sekarang ni...biasalah kanak-kanak, korang semua pun pernah jadi kanak-kanak kan  ^_^




tapi kan, cuba lihat sekarang, berapa orang yang cita-cita masa kecil-kecil dulu jadi kenyataan...memang tak jadi kenyataan lagi, tapi memandangkan pada usia jaa yang baru mencecah 20-an ni insyallah semua dah ada hala tuju masing-masing kan??semua dah masuk bidang yang mungkin memang mereka betul-betul minat atau kerana orang tua yang suruh dan mungkin juga dah tak ada pilihan lain...


kalau diingatkan balik memang rasa kelakar kan, bayangkanlah masa kita kecik-kecik dulu kita kan suka berfantasi, nanti saya jadi doktor, pastu awak jadik nurse..kita kerja sama-sama taw!!kalau boleh kita kerja dekat tempat sama, tinggal di rumah yang sama...tapi kalau kita kawin takkan kita nak kongsi suami yang sama??erkkk..... (kuat betul fantasi masa kecik-kecik, betullah apa yang Eric Berne cakap, penampilah kanak-kanak memang camtu...heeehehehe)


sekarang ni, kawan-kawan kebanyakannya masih lagi belajar dekat mana-mana universiti sama ada dalam Malaysia dan luar negara dan juga dalam pelbagai bidang...ada yang ambil medic,dentistry, engineering, accountancy, TESL, biomedik, nurse, cikgu, dan banyaaaaak lagi bidang-bidang lain..


dalam masa 5 tahun dari sekarang pula mesti ramai kawan-kawan yang dah kerja...kekadang rasa macam eh, biar betul rasa macam masih lagi di bangku sekolah, main kejar-kejar, main sorok-sorok..oh rindunyaaaa zaman kanak-kanak..ada kawan-kawan yang sangat nakal dulu, suka mengutuk cikgu bakal jadik cikgu...ada jugak yang dulunya takut sangat kalau ada doktor datang, siap nangis-nangis dan menyorok tapi sekarang bakal doktor :)






indah kan hidup ini, mungkin apa yang kita bayangkan masa kecil-kecil akan jadik kenyataan dan mungkin juga ada yang impiannya terkubur begitu sahaja disebabkan beberapa kekangan...mungkin mak ayah tak bagi, mungkin juga sebab sistem kita yang berorientasikan peperiksaan ini menyebabkan ada yang tidak mencapai tahap yang diperlukan bagi mereka untuk masuk ke jurusan yang diimpikan..




namun begitu, janganlah sekali-kali kita berputus asa dan mahu menyalahkan takdir serta tidak mempunyai harapan untuk hidup, sungguh jaa ada kawan yang rasa sangaaat frust bila keputusan yang dia dapat memang tersasar dan tidak seperti yang dijangkakakan...ini menyebabkan biasiswanya ditamatkan dan dia tidak dapat meneruskan impiannya untuk bergelar seorang doktor.. dia jadi murung dan jaa ada cakap mungkin jalan yang dia pilih sebelum ini bukanlah yang terbaik untuk dia...mungkin ada peluang lain yang lebih besar menanti dan rezekinya ada di tempat lain,Allah telah berfirman :



QS. ath-Thalaaq [65]: 2–3”Barang siapa bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya.”


QS. ath-Thalaaq [65]: 4
”Dan barang siapa yang bertakwa kepada Allah, niscaya Allah menjadikan baginya kemudahan dalam urusannya.”



yakinlah janji Allah itu pasti!!! kita sebagai hambanya mestilah yakin dengan apa yang telah tersurat untuk kita sebab Allah sudah menetapkan segala-galanya...memang kita boleh merancang kan, dari kecil lagi nak jadi itu nak jadi ini..tapi kita kan manusia yang lemah, hanya mampu merancang dan Allah yang menentukan segala-galanya...



Qs. al-hadid [57] : 22
"setiap bencana yang menimpa di bumi dan menimpa dirimu sendiri, semuanya telah tertulis dalam kitab (lauh mahfuz) sebelum kami mewujudkannya. sungguh, yang demikian itu mudah bagi Allah"





mungkin sekarang ni kita pun ada cita-cita yang bila dah habis degree nak buat master, nak buat specialist apa-apa jelah..pastu nak kawin dengan bakal suami, ada rumah kereta besar, nak bahagiakan mak ayah nak bawak mereka pergi haji..basicly itulah cita-cita atau mungkin nak kumpul harta dan menginfakkan ke jalan Allah, boleh buka rumah anak-anak yatim dan sebagainya...




tapi adakah semua itu pasti??tidak kan...bercinta bagai nak rak ke sana kemari berbelas-belas tahun tapi akhirnya kawin dengan orang lain jugak..kenapa??sebab jodoh kita bukan dengan orang tu, ketahuilah bahawa Allah telah menetapkan jodoh kita dan masa depan kita...tak payah kita nak susahkan diri nak carik, takut jadi andartu (macam beberapa orang kawan cakap =p) sebab segalanya diaturkan...




mungkin jugak sekarang ni ada yang masih berfikir-fikir, betul ke jalan yang dipilih ni, tak pun dah masuk belajar dah nak grad pun masih ragu-ragu dengan pilihan yang dibuat...cita-cita itu memang boleh berubah bila-bila masa je, hari ni  cakap nak jadi doktor, esok bangun rasa nak jadi engineer pulak...pastu sebulan belajar rasa nak tukar masuk polis, bila tengok kapal terbang rasa nak jadi pilot...memang...manusia hatinya berubah-ubah...teringat kata-kata sorang akak ni:


 "hati manusia itu memang sangat mudah berbolak-balik, lebih mudah dari air yang tengah menggelegak dalam cerek"




memang betul, fikiran kita memang banyak bercelaru..jadi ambillah keputusan yang tepat, buatlah solat istikharah, berdoa banyak-banyak biar Allah tunjukkan jalan yang benar kepada kita...lepas tu berbincang dengan mak ayah kita atau orang yang lebih berpengalaman, minta pendapat diorang...buatlah keputusan sebetul-betulnya dan yakinlah ia adalah yang terbaik untuk kita...insyallah, lama kelamaan walaupun kita tak berapa nak suka bila kita dah masuk dalam bidang itu kita kan suka...bak kata orang tak kenal maka tak cinta kan..heeee =D




kawan-kawan saya masa form 5 (^_^)


p/s: semoga semua kawan-kawan saya berjaya dalam cita-cita dan apa jua bidang yang mereka ambil, termasuklah anda, pembaca hasil tulisan saya yang tak seberapa ni...sayang anda semua ketat-ketat..weeee =D



Sunday, October 16, 2011

Rusuhan demi rusuhan di Indonesia...


Assalamualaikum....

semalam bangun pagitetiba pak cik tanya aku ok ke tak??ada rusuhn tak dekat tempat kak ja?? aku bingung =.= kenapa pak cik aku tanya cmtu...pastu jawab je semuanya okey, lepas tu terus bila bukak era.fm online ada berita pasal rusuhan di kedutaan besar Malaysia..berita itu menyuruh agar pelajar atau warga Malaysia di Indonesia berhati-hati dan tidak masuk campur, berdiam diri adalah cara yang paling selamat apabila kita berada dalam kalangan mereka...


Demonstrasi di Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia

apa lagi aku pun google dan jumpa berita pasal peserta demonstrasi melemparkan kayu, batu dan beberapa objek sehingga mencederakan beberapa polis serta merosakkan objek di kedutaan Besar Malaysia di Indonesia itu seperti pagar dan lampu...pemimpin persatuan itu juga melemparkan kata-kata yang kurang manis, menghina serta mengecam negara Malaysia..



SEBAHAGIAN daripada peserta demonstrasi berhimpun di luar pejabat Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, Indonesia semalam. - Utusan/Sharuddin Mustafa
gambar sebahagian daripada peserta demonstrasi tersebut di depan pintu pagar kedutaan besar Malaysia..baca berita lanjut di sini


Rusuhan di Jalan Arjuna, bas dan motosikal dibakar


kejadian ini berlaku betul-betul depan kampus aku, kampus kedoktoran dan kebetulan aku takde kelas...ada kawan yang pergi kelas cakap diorang tak boleh balik dan kawasan itu penuh dengan polis yang sedang berkawal...mengikut beberapa sumber, mereka melakukan rusuhan sebab kawasan setinggan yang mereka tinggal tu nak kena buat pembangunan..

Metromini Dibakar Massa di Jalan Arjuna Utara
oh..jalan ni lah yang aku lalu tiap-tiap hari nak pergi kelas...rasamacam ngeri lak sebab bukan setakat bakar, tapi ramai yang berkeliaran membawa parang..pelajar-pelajar ditahan sehingga keadaan beransur reda.. sumber: media Indonesia, nak baca lebih lanjut di sini


Foto: Awaludin/okezone
inilah keadaan bas...sumber

dalam masa sehari ada dua demonstrasi dan rusuhan, ini adalah kawasan yang sangat dekat dengan aku..itu yang rasa agak takut tu....tapi insyallah semuanya okey...


p/s: senyum itu sedekah, jangan masam-masam kayh! =D



nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...