nuffnang

Monday, July 23, 2012

SAVE MARYAM

Assalamualaikum.........


There are some status update at facebook and twitter about #savemaryam from my fellow friends before, however i really don't know what does it means and not really bother about it until yesterday one of my friend share this video...MasyaAllah...this thing happen around me as i studies at Indonesia and to be exact; Jakarta, a town of entertainment which people could easily forget about themselves...i might not be too late because most of my friends also don't know about this programme, so here i wanna share this video and i hope you guys would watch this video first to understand what does 'save Maryam' means...






Approximately 2 million people in Indonesia leave Islam for Christianity every year.



Why is this the case? Why are people not satisfied with Islam? Why are they willing to abandon Allah?


Join us in our mission to save a generation of Indonesians and help us bring Islam back into their lives. Spread the word. Save Maryam




Astaghfirullahal'aziim....Lets pray for Islam, for ummah and bring Islam back!!!let's working!! i'm glad to be here, in the largest muslim country in the world yet this thing
actually happen day by day... however, if i go to any bookstore there are a lot of bible or 
they call it 'Al-kitab' and christian books..it's a lot!!there are so many church around and it's like a normal phenomenon.. oh i'm talking about Jakarta....




As i studies in a christian university and most of my friends are christian, i know what they believe because we always share our opinions and everyday they will recite prayers before we start our lesson...before this i just heard about it but now i know a lot about them, about their believe and religion...they love what they do and always spread their love through messages and bbm to all of their friends..i always get the messages yet i just read and deleted it, most of the time i never read and just delete it...



if they can do like that, why not us??why not we spread the love letters from Allah??the hadits and tazkirah through messages or bbm like them??oh yeahh, nowadays people always use facebook or twitter and i believe that we can do this...if all of us can get together, hand in hand, spread the love of ISLAM i believe our ikhwah and akhawat will be stronger and the story like this teenagers convert to Christianity can be stopped :D


WHAT ARE WE WAITING FOR???



Join us in our mission to save a generation of Indonesians and help us bring Islam back into their lives. Spread the word. Save Maryam.





Jazakumullahukhair for reading this...spread.donate :D



Sunday, July 22, 2012

Memories with E2 semester 2

Assalamualaikum.....


i'm on holiday and i'm coming home tomorrow morning....i'm coming home...i'm coming home, tell the world that i'm coming home...weeeee...i think it's not too late for me to wish all muslim happy Ramadhan^^



Ramadhan bukan sekadar bulan untuk puasa tetapi lebih dari itu, bulan yang penuh berkat ni jom kita sama-sama tingkatkan iman, rajinkan diri melakukan ibadah sunat yang lain seperti baca quran dan solat sunat..jom jom jom!!! kita buat sama-sama :)


entry kali ni nak bercerita dan kongsi sedikit tentang kawan-kawan di kelompok E2, sepanjang semester 2 ni kami berada dalam kelompok sama, untuk skill lab, pbl, lab dan practicum...so hubungan kami agak rapat sebab kan selalu buat kerja sama-sama dan sesekali keluar makan-makan bersama...semester depan tukat kumpulan lagi, untuk semester 2 kami terdiri dari 9 orang termasuk 2 orang tu angkatan 2010 yang dipanggil anak ulang..ok memperkenalkan...jeng..jeng...jeng....

Harry

Adrian
                                             

 cindy

novi


 Robin

keren


kiki


Ria

ok these are all my groupmates...i don't think that i should put my own pic coz i' u know who am i already right??theheee...dua cowok yang atas tu tak habis-habis dok menyakat aku dengan macam-macam...panggil upin upin then mak cik bla..bla..bla...until most of my friends call me mak cik..ahh, do i look that old?? but some of them don't even know what is mak cik?LOL



What i like the most about this group is they make me feel appreciated and i can be myself..aku suka suki je cakap bahasa melayu campur english but sometimes they just laugh at me and say that i'm funny!!i can speak bahasa Indonesia but somehow i still failed in saying alphabet..A, BE,CE,DE..blablabla...cakap english terus dicop sombooong! hahaaa


awal-awal memang memasing diam sebab kan tak kenal lepas tu bila dah beberapa kali pbl dan skill lab serta praktikum sesama kami jadi makin rapat, dah boleh kenal perangai masing-masing...mana yang rajin, mana yang pandai, mana yang suka ponteng kelas, mana yang malas buat kerja, mana yang selalau dapat markah tinggi dan mana yang selalu tak lulus...benda ni memang boleh nampak, sape yang rajin tu memang akan dapat markah tinggi je dan mana yang suka bolos kelas tu faham-faham jela...aku ni kategori average, rajin ke kelas tapi biasa-biasa saja..wahhahaa..


after PBL 2


they said this is cherrybelle or chibi style...do you know what is cherrybelle??it's a girl band from Indonesia and they might be inspired by k-pop...kalau Malaysia ada gula-gula yedak?? i just know about this group and whatever..hahaaa...


ok i think i should stop now....semoga semua dapat jadi doktor yang berjaya one fine day...thanks for reading dan selamat berbuka!!



Jali-jali jajanan Jakarta

Assalamualaikum....


Beberapa hari yang lepas pergi jalan-jalan dan makan dekat mall ciputra lepas tu jumpa tengok macam pesta, bukan pesta sangat tapi macam manarik lalu aku pergi melihat apa yang ada di sana...heheeee...rupanya ada makanan jajanan yang ada dorongan bapak bapak suka tolak dan jual tepi jalan tu tapi kali ni dia jual dalam mall...kiranya orang yang takut nak cuba yang tepi jalan tu sebab takut tak bersih kena macam-macam sakit bolehla cuba yang dalam mall, insyaAllah bersih dan selamat ^^


 patung jali-jali yang besar...masa ni diorang dah nak tutup dah, orang pun da takde tinggal beberapa orang je lagi tengah makan...




 suasana makanan jajanan dalam mall...makanan jajanan atau dorongan ni sedap sebenarnya, dahla harga murah...hhaaaha..tapi itulah, kebersihan kurang terjamin..sebab tu orang yang baru datang jakarta lepas tu try makan tepi jalan mesti diarrhea...banyak dah student sakit sebab makan macam ni lah, i mean yang tepi jalan tu lepas tu dapat macam-macam bakteria dan dapat penyakit diare, typhoid dan macam-macam...




 meh kite try jajanan dalam mall pulak!! padahal hari tu tak try pun sebab baru je lepas makan dan kedai nak tutup da suma...ohh, hari ni last day tapi saya nak balik Malaysia da..heee ^^




nahh, dorongan yang dihias..ok lettew!!

sebenarnya makanlah apa sahaja dan walau di mana sahaja asalkan makanan itu HALAL dan BAIK serta tidak memudaratkan...Allah pun ada berfirman dalam surah Al-Baqarah: 168 yang bermaksud

Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi, yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu”.


Saturday, July 21, 2012

Dinner di D'cost

Assalamualaikum........


Selamat menunaikan ibadah puasa dan perbanyakkan ibadah sunat yee kawan-kawan sekalian..heee, kali ni nak share beberapa gambar kami sewaktu makan bersama-sama si kunang-kunang buat kali terakhir sebelum pulang ke Malaysia :D

kami berempat sampai awal sikit, naik angkut je pun..heee

 cermin tolong kami..heee


sekeliling dinding D'cost ni adalah cermin...jadi tempat ni nampak tersangat sangatlahhh luas...dahla memang dah agak luas lepas tu dindig cermin yang buat pantulan tu nampaklah lagi bertambah luasa...agak ramai jugak orang malam tu, ehh tempat ni sepanjang masa ramai orang sebenarnya...


 farah dan hazirah :)


 ain and me

 innocent me with kak El 

weee kak el ni dah habis tauuu, tunggu nak angkat sumpah jadi doktor September ni lepas tu BFG (Back for good) wahh bestnyee...selamat masuk ke alam pekerjaan pulak!!


 kak diba, farah,haz



kak Diba yang ambil gambar,tak cukup complete la 6orang cmni...

ok makanan kami dah sampai!!meh nak tunjuk apa yang kami makan, tapi tak sempat snap semua ada lagi lauk yang belum sampai tapi kami dah dulu makan..heheee...ini sebenarnya makanan laut so ada ketam udang kerang apa semua..suka kerang!! tapi hari tu semua kerang habis :( diorang ni orang suruh makan je ketam udang tak nak pulak, akhirnya kami pesan 3 ekor ikan..


 ikan kerapu panggang masak lemak (kalau tak salah :p )


 kangkung goreng


 sayur campur

 mango juice

 strawberry juice


selesai makan!! kami pun pulang..heeee..semoga jumpa lagi nanti lepas raya, InsyaAllah :)



Marhaban yaaa Ramadhan :)

Assalamualaikum.......


Esok 1Ramadhan akan menjelma lagi dan seluruh umat Islam akan menunaikan tanggungjawab berpuasa di bulan ramadhan ni...Alhamdulillah dapat juga kita menyambut kedatangan bulan yang penuh berkah ini pada tahun ini..entah tahun depan sempat ke tidak, siapa tahu ini mungkin ramadhan kita yang terakhir T_T



semoga Ramadhan aku tahun ini akan lebih baik berbanding tahun sebelumnya...semoga aku lebih rajin untuk menunaikan ibadah dan meningkatkan lagi amalan-amalan sunat yang lain di bulan yang mulia ni...bukan senang nak datang bulan yang mulia ni, setahun sekali...selagi kita masih muda, masih mampu untuk buat..kita cuba buat, grab segala peluang yang ada, insyaAllah :D

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kalian agar kamu bertakwa” (QS. Al Baqarah: 183)


Ramadhan datang untuk merawat hati-hati manusia....kalaulah kita perasan yang bulan Ramadhan je semua orang berlumba-lumba nak jadi baik, nak derma sana-sini buat majlis berbuka puasa dan sebagainya...lepas tu cakap tak boleh buat program hiburan sangat, hormati bulan Ramadhan, tak boleh mengumpat sebab puasa dan sebagainya...jap sape kata???kenapa bulan puasa je??? nampak tak fenomena rakyat kita yang menganggap bulan puasa ni sebagai musim biasa saja padahal sebenarnya semua benda tu tak kiralah bulan puasa ke tidak tetap tidak boleh buat....


Nak buat baik bulan biasa pun ok, cuma mungkin Ramadhan ni lebihla ganjarannya...begitu juga dengan pusat-pusat hiburan yang ditutup pada bulan puasa, walhal benda tu tak sepatutnya wujud pun!! tutup selama-lamanya...Jangan anggap puasa ni sebagai musim, dia datang kita sambut dengan berpuasa dan berterawih, jadi baik bersopan santun semua namun bila Ramadhan pergi, kita punya pergi...hanyut bersama...jangan!!teruskan amalan tersebut dengan perbanyakkan baca AL-Quran dan solat sunat ^^


"Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna....agar dapat kulalui dengan sempurna"


Buat target apa nak buat sempena Ramadhan ni dan cuba sedaya upaya penuhi.....saya nak bangun qiam sebelum sahur dan terus untuk subuh...InsyaAllah cuba untuk istiqamah dan push diri, jadi kena tidur awal agar dapat bangun solat malam...jom!!! sama-samalah kita mencuba yang terbaik, insyaAllah :)








Thursday, July 19, 2012

End of first year as a medical student

Assalamualaikum dan salam sejahtera :D


Pejam celik pejam celik, kuliah, pbl, presentation, pleno, exam non stop bla bla bla.....that's the end of my journey as a medical student at UKRIDA, jakarta....hurmmmmm...time flies fast right??i still remember the first day my friends and enrolled ourselves here, everything seem new things for us, lots to learn with new friends, new environments, new friends and language.


Alhamdulillah....alhamdulillah....alhmadulillah....Allah permudahkan semuanya, semester 2 dah habis dan hari ini bermulalah cuti panjang selama 7 minggu buat kami...jadi bolehla pulang berpuasa dan berhari raya bersama keluarga tersayang..heee ^^


lepas cuti sebulan lebih ni masuk pulak semester baru, semester 3...semoga perjalanan kami semua dipermudahkan oleh-Nya untuk menghabiskan 30 blok dan masuk klinikal dan pulang berbakti kepada rakyat Malaysia pula..heee, jauh sungguh berangan kan, perjalanan masih lama  dan banyak lagi ranjau dan onak duri perlu ditempuhi tapi takpelah, itukan impian...biar impian setinggi bintang, boleh jadikan motivasi pada diri sendiri...ok for this entry, i just wanna share some stories and experiences along my one year journey here :)


ok this is the first day, 6 september 2011

semua nampak baik, innocent tak tahu apa-apa lagi....dengar dosen cakap pun banyak tak faham walaupun bahasa tak banyak beza tapi masih ada perkataan yang membuatkan kesalah fahaman dan tak faham...belum benar-benar jadi penonton sinetron sejati..lol!! kalau tengok pun kan masih ada subtitles dan masih lagi boleh faham kan....tapi sekarang dah lancar siap boleh cakap bahasa gaul lagi...woooo.. bahasa gaul tu macam bahasa pasar ataupun lorat macam tu laa..


Belajar untuk semester satu macam takde apa sangat...kami belajar etika kedoktoran, communication as a doctor, and basic biology that we already learn at school and college before...overall, we just need to submit our assignments, discuss with groupmates and do presentation...owhh, semester 1 memang untuk kita bersenang senang dulu, untuk belajar bahasa indonesia yang benar, untuk kenal dengan kawan jakarta dan menyesuaikan diri kat sini...start semester 2 baru masuk belajar tajuk basic medical studies like physiology, biochemestry and histology...masalah bahasa bukanlah masalah utama lagi lepas tu :)


Gambar ni time kitorang pergi buat baksos (bakti sosial) bagi makanan dengan alat-alat mandian harian dekat orang yang tinggal bawah jambatan tu...sedih sungguh tengok keadaan mereka dengan anak-anak yang tak bersekolah lepas tu diorang makan tidur kat bawah tu saja...siap ada baby yang baru lahir lagi kat situ, haa baru nak rasa bersyukur kan..erm...


 masih dengan anak-anak kecil yang tinggal bawah jambatan tu :(

memandangkan kami datang tu kan lepas raya puasa lepas tu sambut hari raya aidiladha dekat Jakarta jelaa...first time beraya di perantauan..hohooo...tapi lepas ni memang tetiap tahun raya korban kat sini laa sebab cuti sehari dua je pun...tapi raya puasa tu mungkin lama sikitlah, macam kali ni...biasanya senior cakap cuti tak pernah sampai sebulan tapi bila dah time kitorang sebulan lebih wooo..untunglah sangat kan..weee...

pagi tu kami solat sunat hari raya dekat masjid kawasan sekitar ni je lepas tu baru pergi ke kedutaan untuk sama-sama menyambut kat sana....pagi tu ada sembelih lembu pastu masak beramai-ramai dan makan ramai-ramai jugaa


 sesi menolong masak memasak di kedutaan

Bulan Disember tu kan ada cuti Chrismast tapi saya tak balik pun sebab join program permai (perhimpunan mahasiswa islam Malaysia di Indonesia) dan adalah join beberapa program Islamik dan join persatuan pelajar kat sini PKPMI (persatuan kebangsaan pelajar Malaysia di Indonesia) dan bermulalah saya join beberapa program dan bergiat aktif..lol, aktif la sangaaat...


kem pkpmi bersama senior

saya ni jenis yang tak boleh duduk saja-saja belajar menghadap buku semata-mata...saya suka berjalan, join aktiviti, program dan rasanya dengan join persatuan pelajar macam ni bolehla ikut aktiviti yang diorang buat...lepas tu saya dah masuk usrah yang mungkin dulunya saya anggap ekstrem tapi sebenarnya group usrah ni sangat best!!!persepsi orang terhadap usrah tu kene tukar sebab diorang tak join, kene join dulu baru tahu..heee :D  banyak jugak program macam daurah yang saya join seperti hamka dan jumpa sisters yang sangat best...banyak benda baru yang saya belajar (^_^)v


main boling bersama sister usrah...

ok apa lagi ek, saya tulis mana yang ingat jelaaa..banyak sangat menda yang berlaku sepanjang setahun ni, orang kata kawan ketawa senang dicari tapi kawan menangis sukar dicari....ntah laaa, saya kat sini tak tahu sape 'bestfriend'...i mean a friend who i can share everything, do everything together macam orang cakap di mana ada gula di situ ada semut...semua orang boleh jadi kawan baik, bukan nak kata takde kawan, cuma saya jenis yang flexibe, boleh masuk dengan sesiapa sahaja asalkan orang tu pun boleh masuk dengan kita, easy-going la orang kampung saya cakap...kalau nak ikut proram tu, pergi dengan orang tu nak ikut program ni pergi dengan orang ni...kiranya lebih kepada berdikari, selagi mampu buat sendiri sensorang kita buatlah sendiri tapi kalau buat ramai-ramai baru best kann..


makan-makan dengan batch-mates!!! inilah bestfriend saya sebenarnya..ni jee pun takde dah yang lain..sikit sangattttt kan kalau nak compare dengan batch lain..huhuu


 ok ni dekat library ukrida


rasanya time ni diorang suruh ajar english...Oh My English!!!! aku yang english lintang pukang grammar tunggang langgang ni pun disuruh ajar english??LOL sangat! tapi sebenarnya penguasaan english malaysian memang sangat bagus kalau nak compare to indonesian, thumbs up for that!! mungkin sebab diorang tak guna english sangat terutama yang tinggal dekat daerah-daerah, kalau yang tinggal dekat jakarta ok je ramai je yang pandai...tapi banyak yang kalau kita cakap simple word pun tak faham..kan awal-awal dulu selalu gak speaking dengan presentation biasa pakai english sebab dah biasa present english kan dulu-dulu pastu diorang cakap tak faham..urmmm...tapi sekarang ni ok dah, siap kene tegur dengan lecturer lagi "kamu kuliah di Indonesia, jadi haru pake bahasa Indonesia yang benar" gulp!! telan air liur...member indonesian aku baca report a.k.a makalah aku dulu-dulu pun pening..hahaaa




skill lab penyuluhan ni antara salah satu skill lab yang saya suka sebab kita kena prepare poster then present about it...yang pasal gizi ni macam nutrisi untuk anak-anak kecil dan bagaimana perkembangan mereka dari kecil sampailah besar..lepas tu cerita tentang puskesma iaitu tempat untuk ibu ibu mengandung datang check perkembangan diri mereka dan anak-anak kecil...selain puskesmas kat sini ada posyandu...banyaklaah mende baru...

ni gambar pokok krismas besar dekat mall central park...comel sangat!!! dia akan pasang lagu kemudian lampu lampu ni semua akan bertukar tukar bentuk dan warna serta pelbagai corak yang sangat menarik...


ok nak cerita perjalanan di semester dua pula...untuk sem 2 kami kan dah masuk basic medical stusies, jadi kami dah jumpa cadaver, hafal tulang, organ, otot apa semua kan...pastu kena pergi rumah sakit husada untuk praktikum sebab dekat kampus kitorang takde cadaver tu...kena bangun awal-awal kalau nak pergi sana, tapi biasnaya waktu pagi macam tu tak macet pun..



sempena mafest '12 (malaysia festival) kami ada bukak gerai untuk jualan beberapa makanan..buat ala-ala style pasar malam gitu...lepas tu ada persembahan kebudayaan dan permainan gitulah...saya time tu memang bukak gerai tapi kena jaga meja pendaftaran, so layanlah orang yang nak datang daftar dan ambil no. cabutan bertuah tu ")



time ni kami semua join futsal juga pertandingan anjuran PKPMI...aku ajak je semua orang masuk dan join walaupun ramai sangat yang first time main, aku main pun dulu dulu lepas tu da lama tak main sampai dah tak gheti nak maih..hahaaa..tapi minat nak main tu masih ada, sekarang ni bila dah lama makin malas pulak nak main apa semua...itulah, dulu rajin jugak jogging tetiap hari tapi sekarang makin hari makin malas..aduyaii, apa nak jadilehh..hohoo...



Inilah groupmates untuk pbl dan skill lab bagi semester 2...mereka ni ramai kepala gila gila dan masuk air... cowok dua orang tu suka sangat usik aku panggil aku mak cik upin ipin entah papee...tapi aku layankan sajee..hahaa...satu group dengan diorang ni sangat best sebab sempoi sajee semua, takde nak stress nak buat discussion atau kerja group...aku selalu jugak buat study group dengan member indonesian dan jenjalan dengan diorang... ok je sebenarnya asalkan kita tahu menjaga batas-batas mana yang boleh mana yang tidak...diorang ni pun suka tanya aku macam-macam, dalam masa yang sama aku bawak nama negara dan agama kalau mereka tanya aku tentang malaysia dan Islam sebab majoriti bukan islam


ok rasanya tu saja yang nak dikongsikan, sebenarnya banyaaaaaak sangat aktiviti seperti pergi bandung, surabaya, malang, sukabumi, bogor lepas tu jenjalan dengan kengkawan,seniors join program bla..blaaa...blaaa tapi layankan saja apa yang saya tulis ni..heeee...semoga tahun-tahun mendatang akan jadi lebih baik daripada tahun ni...kena jadi lebih rajin dari segenap sudut, dari segi pelajaran dan pembawaan diri....kalau kita pandai bawak dirim jaga diri campaklah kat mana-mana oun atas dunia ni pasti kita boleh survive...ingat lagi mak aku cakap macam tu sebab aku dari kecik pun memang dah kena campak duduk asrama jadi dah biasa berjauhan dengan keluarga...

 peace (^_^)v


selamat bercuti, berpuasa dan menyambut hari raya...weeeeeeee...saya dah cuti anda bagaimana??hahaaaa...tak perlu kot nak tanya soalan tu, orang lain dah cuti lama dah -,-' tak kisahlah yang penting masih dapat pulang ke kampung halaman...tahniah dan terima kasih kepada semua yang baca entry ni sampai ke titik penghujung...panjang ni tahu?hahaaa...


Monday, July 16, 2012

Kisah Ghulam: The Boy and Tke King



Assalamualaikum........

Saya nak kongsi kisah benar yang banyak memberi pengajaran kepada kita iaitu kisah seorang budak belajar ilmu sihir dan raja...baca cerita di bawah ni dulu yee :D

(Cerita ini diceritakan semula secara bebas daripada versi panjang yang terdapat dalam buku Tafsir Al-Azhar, Juzu’ 30, halaman 84 – 94.)


Pada zaman dahulu, ada seorang ahli sihir. Dia sudah tua. Dia bermohon kepada Raja untuk menurunkan ilmunya. Raja menunaikan permintaannya. Baginda memilih seorang remaja yang bernama Ghulam untuk berguru dengan ahli sihir.



Ada seorang pendeta. Rumahnya terletak di antara rumah Ghulam dengan rumah ahli sihir. Setiap pagi Ghulam berguru dahulu dengan pendeta. Selepas itu barulah dia mempelajari ilmu sihir.





Menurut sumber yang saya dapat, pendeta/ rahib itu berada di dalam gua...abaikan lukisan saya yang tak berapa nak betul tu sebab cuma nak menunjukkan kedudukan istana tempat ghulam belajar sihir, tempat tinggal pendeta dan rumah si ghulam sendiri...


setiap hari sebelum pergi belajar sihir, dia akan singgah untuk belajar dengan rahib dan apabila pulang dari belajar sihir, dia akan singgah untuk belajar lagi dengan rahib sebelum pulang ke rumah. Jadi dia selalu pulang lambat ke rumah dan ke tempat belajar sihir..

Oleh sebab dia lambat, ahli sihir memarahi dan memukulnya. Waktu pulang, dia lewat tiba di rumahnya. Ibu bapanya pula memarahi dan memukulnya.








Pendeta memahami masalah Ghulam. Jadi, dia mengajar Gulam berhelah. “Apabila tukang sihir bertanya sebab engkau lambat, katakanlah kamu terlambat bertolak dari rumah. Jikalau engkau lambat sampai di rumah, katakan pula tukang sihir menahanmu.”



Ghulam terus berguru dengan pendeta dan dengan ahli sihir.



Pada suatu hari, seekor binatang buas menghalang perjalanan. Semua orang ketakutan. Ghulam memberanikan diri. Dia mengambil seketul batu dan berseru, “Ya Allah, kalau ajaran pendeta itu benar, bunuhlah binatang ini!”



Dia melemparkan batu kepada binatang itu. Binatang itu mati. Dia dan orang ramai menggunakan jalan itu semula.



Ghulam menceritakan peristiwa itu kepada pendeta. Pendeta berkata, “Wahai anakku, sekarang kamu mencapai darjat yang lebih tinggi daripadaku! Kamu akan menghadapi pelbagai dugaan. Apabila dugaan itu tiba, janganlah kauberitahu bahawa kamu mengenaliku.”





Ghulam semakin besar dan terkenal. Dia berjaya mengubati penyakit kusta dan penyakit-penyakit lain. Apabila mendengar kebolehannya, seorang pembesar yang buta bertemu dengannya lalu berkata, “Sembuhkanlah butaku! Hadiah ini untukmu.”



Ghulam menjawab, “Saya tidak berkuasa menyembuhkan sebarang penyakit. Yang boleh menyembuhkan sesuatu penyakit hanya Allah. Jikalau tuan beriman kepada Allah, saya akan berdoa kepada-Nya. Saya akan memohon agar Allah menyembuhkan penyakit tuan.”



Pembesar buta itu pun beriman. Ghulam berdoa. Akhirnya mata pembesar itu sembuh.

Setelah matanya sembuh, pembesar itu menemui raja. Baginda tercengang lalu bertanya, “Siapakah yang menyembuhkan mata engkau?”



Pembesar itu menjawab, “Tuhan patik.”



Raja berasa hairan dan bertanya “Betakah yang engkau maksudkan?”



Pembesar itu menjawab, “Bukan. Tuhan patik dan Tuhan tuanku ialah Allah!”



Raja membentak, “Wah, engkau mengakui ada Tuhan selain beta! Siapakah yang mengajar kamu?”



Pembesar itu enggan memberitahu orang yang menyebabkannya beriman. Jadi, dia ditangkap dan diseksa. Oleh sebab dia tidak mampu menanggung derita, akhirnya dia memberitahu Raja bahawa orang yang mengajarnya mengesakan Tuhan ialah Ghulam.



Orang-orang Raja menangkap Ghulam. Raja menyoalnya, “Benarkah kamu dapat mencelikkan orang buta?”



Ghulam menjawab, “Tidak benar, tuanku. Patik tidak dapat menyembuhkan sesiapa. Yang menyembuhkan mereka hanyalah Allah Yang Maha Kuasa.”



Raja bertanya lagi, “Betakah yang engkau maksudkan?”



Ghulam menjawab dengan yakin, “Bukan tuanku, tetapi Allah!”



Raja bertanya lagi, “Engkau mengakui ada Tuhan selain beta?”



Ghulam menjawab dengan tegas, “Tuhan patik dan Tuhan tuanku ialah Allah!”



Orang-orang raja menyeksa Ghulam. Oleh sebab dia tidak tahan menanggung derita, dia memberitahu nama gurunya.



Pendeta pun ditangkap. Pendeta pula diseksa dan dipaksa meninggalkan agamanya. Namun pendeta tetap mempertahankan imannya. Raja memerintahkan orang membunuh pendeta. Akhirnya, matilah pendeta demi mempertahankan imannya.



Seterusnya, Raja memaksa Ghulam meninggalkan agamanya. Oleh sebab Ghulam berkeras, Raja memerintahkan orang membawanya naik ke puncak gunung.



Raja berkata, “Apabila sampai di puncak, paksa dia kembali kepada agama kita. Jikalau dia berdegil, lemparkan dia ke bawah!”



Ghulam dibawa ke puncak gunung. Apabila tiba di sana, dia berdoa, “Ya Allah, peliharalah aku daripada mereka dengan kekuasaan-Mu!”



Tiba-tiba gunung itu bergoncang. Orang-orang Raja berjatuhan bagai batu. Ghulam selamat dan kembali menghadap Raja.



Raja menyoal Ghulam, “Di mana orang-orang yang menghantar engkau ke gunung?”



Ghulam menjawab, “Tuhan memelihara patik dan memusnahkan mereka.”



Raja memerintahkan orang menghantar Ghulam ke tengah laut pula.



Raja memberikan perintah, “Apabila sampai di sana, paksa dia kembali kepada agama kita. Jikalau dia enggan, benamkan dia ke laut!”



Sebaik-baik tiba di tengah laut, sekali lagi Ghulam menadah tangannya ke langit dan berdoa. Maka turunlah ribut. Orang-orang Raja tenggelam bersama-sama sampan mereka. Dia sendiri selamat berenang ke tepi.



Dia kembali menghadap Raja. Dia memberitahu Raja bahawa Tuhan Yang Maha Esa menyelamatkan dirinya. Orang-orang baginda semuanya tenggelam.



Akhirnya Ghulam berkata, “Tuanku hanya dapat membunuh patik dengan satu cara sahaja.”



Kata Raja, “Nyatakanlah cara itu.”.



Ghulam memberikan penjelasan, “Suruh manusia berkumpul di satu tempat. Letakkan patik pada palang kayu. Ambil anak panah patik dan bidik diri patik. Bacalah kalimah ‘Dengan nama Allah, Tuhan Ghulam’dengan suara yang lantang. Lepaskanlah anak panah itu. Dengan cara itu sahaja Tuanku dapat membunuh patik.”



Raja melaksanakan panduan Ghulam. Dengan mengucapkan, “Dengan nama Allah, Tuhan Ghulam,” baginda melepaskan anak panah.








Anak panah mengenai pelipis Ghulam. Dia pun mati.



Tiba-tiba berhamburanlah kalimah “Kami beriman kepada Allah, Tuhan Ghulam!” daripada mulut orang ramai. Suara mereka gegak-gempita.



Seorang pembesar berkata, “Perkara yang tuanku takuti selama ini sudah terjadi. Ghulam mati tetapi rakyat menganut ajarannya!”



Raja sangat murka. Baginda memerintahkan orang menggali parit, menghimpun kayu dalam parit itu dan menyalakan api. Apabila api marak, baginda berkata, “Sesiapa yang percaya kepada Tuhan Ghulam akan dibakar hidup-hidup!”



Orang ramai yang sudah beriman kepada Allah tidak berundur. Mereka rela dihumban ke dalam parit api demi mempertahankan keimanan mereka.


Antara mereka ada seorang ibu. Dia mendukung bayinya. Ketika ditolak ke pinggir parit api, dia berasa takut. Tiba-tiba bayinya berkata, “Teguhkan hatimu, ibuku. Kita dalam agama yang benar!”

Allah ada menceritakan kisah ini di dalam Al-Quran :



وَالسَّمَاءِ ذَاتِ الْبُرُوجِ. وَالْيَوْمِ الْمَوْعُودِ. وَشَاهِدٍ وَمَشْهُودٍ. قُتِلَ أَصْحَابُ اْلأُخْدُودِ. النَّارِ ذَاتِ الْوَقُودِ. إِذْ هُمْ عَلَيْهَا قُعُودٌ. وَهُمْ عَلَى مَا يَفْعَلُونَ بِالْمُؤْمِنِينَ شُهُودٌ. وَمَا نَقَمُوا مِنْهُمْ إِلاَّ أَنْ يُؤْمِنُوا بِاللهِ الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ. الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَوَاتِ وَاْلأَرْضِ وَاللهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ شَهِيدٌ. إِنَّ الَّذِينَ فَتَنُوا الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَتُوبُوا فَلَهُمْ عَذَابُ جَهَنَّمَ وَلَهُمْ عَذَابُ الْحَرِيقِ


Demi langit yang mempunyai gugusan bintang, dan hari yang dijanjikan, dan yang menyaksikan dan yang disaksikan. Binasa dan terlaknatlah orang-orang yang membuat parit. Yang berapi (dinyalakan dengan) kayu bakar, ketika mereka duduk di sekitarnya, sedang mereka menyaksikan apa yang mereka perbuat terhadap orang-orang yang beriman. Dan mereka tidak menyiksa orang-orang mukmin itu melainkan karena orang-orang mukmin itu beriman kepada Allah Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji, Yang mempunyai kerajaan langit dan bumi dan Allah Maha Menyaksikan segala sesuatu. Sesungguhnya orang-orang yang mendatangkan cubaan kepada orang-orang yang mukmin laki-laki dan perempuan kemudian mereka tidak bertaubat, maka bagi mereka azab Jahannam dan bagi mereka azab (neraka) yang membakar.” [al-Buruj: 1-10]



apa pengajaran yang kita dilapat daripada kisah ghulam ni???


Di dunia ini (setiap zaman) memang ada raja dan pembesar- pembesarnya yang menyokongnya. Salah seorang daripada pembesar tersebut ialah ahli sihir.

Raja sebagai pemimpin, menteri, Tukang sihir  merupakan Orang yang menjadikan raja nampak sangat hebat, berkuasa dan Ahli sihir pada zaman sekarang ialah sains dan teknologi

setelah membaca kisah Ghulam ni sememangnya banyak perkara yang kita boleh belajar dan ambil iktibar seperti si ghulam yang belajar ilmu sihir waktu itu yang kini boleh diibaratkan seperti ilmu dunia zaman sekarang seperti perubatan dan kejuruteraan tetapi dalam masa yang sama dia juga belajar ilmu agama.




maksudnya kat sini walaupun kita adalah seorang pelajar yang belajar bidang kedokteran yang akan menjadi doktor pada suatu hari nanti, kita kena grab peluang dan waktu yang ada untuk belajar ilmu agama, untuk bekalan kita di akhirat kelak...dunia ni sementara sahaja, hanyalah permainan dan sekejap yang kekal selama-lamanya adalah alam akhirat..kalau kita hanya mengejar ilmu dunia semata-mata, lantas bekalan apakah yang kita nak bawak nanti??? T,T




Si Ghulam memberitahu yang dia lambat ke tempat belajar sihir sebab lambat dari rumah keluarga dan lambat pulang kerana lambat dari tempat belajar. dalam konteks ini sebenarnya dia bukannya menipu, tetapi menggunakan tektik putar alam...dia tidak menipu tetapi tidak memberitahu...sememangnya dia dari rumah tetapi dia singgah di suatu tempat untuk belajar, jadi kalau kita tahu yang keburukan yang akan timbul lebih banyak lebih baik kita jangan beritahu..




begitu juga dengan keyakinan masyarakat kampung..berita tentang raja yang mahu membunuh ghulam ni telah tersebar luas lalu, semua orang tahu yang raja telah melakukan pelbagai cara untuk membunuh ghulam namun tidak dapat akhirnya selepas membaca kalimat 
"bimillahirabbighulam"  dengan nama tuhan ghulam ahirnya ghulam meninggal dunia...akhirnya semua orang kampung masuk Islam dan ini menunjukkan betapa besarnya kekuasaan Allah dan keyakinan orang kampung terhadap agama dan pegangan Ghulam.




semoga kita boleh jadikan kisah Ghulam ni sebagai motivasi untuk kita terus maju...kita boleh jadi seorang doktor yang berjaya namun kita juga mahu jadi seorang hamba Allah yang berjaya dan berbakti kepada orang...sebaik-baik manusia adalah manusia yang bermanfaat kepada orang lain...sementara kita merawat pesakit bolehla kita memberi kata-kata nasihat dan doa supaya mereka cepat sembuh...orang ramai biasanya percaya dan yakin dengan doktor jadi kita hendaklah yakinkan mereka bahawa hanya Allah yang berkuasa menyembuhkan segala penyakit sedangkan kita hanya berusaha, wallahu'alam.....

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...