nuffnang

Monday, June 23, 2014

kita yang perlukan Allah :)


"Ingatlah, kamu ini orang-orang yang diajak untuk menafkahkan (hartamu) pada jalan Allah. Maka diantara kamu ada orang yang kikir, dan siapa yang kikir sesungguhnya dia hanyalah kikir terhadap dirinya sendiri. Dan Allah-lah yang Maha Kaya sedangkan kamulah orang-orang yang membutuhkan(Nya); dan jika kamu berpaling niscaya Dia akan menganti (kamu) dengan kaum yang lain, dan mereka tidak akan seperti kamu (ini)".(QS. 47:38)




bismillah.

tengah mengaji, then come across this ayat.
banyak kali dah baca, tapi entah mengapa kali ni Allah bagi perasaan yang luar biasa, rasa sangat sebak bila baca...mungkin Allah nak bagi reminder buat diri ini T_T

Sebenarnya Allah tak perlu pun harta yang kita nafkahkan tu, sebab Dia Maha Kaya, tapi kitalah yang sangat memerlukannya... kita dianjurkan bernafkah dan berjihad itu, hanyalah agar kita dapat pahala dan balasan yang baik...

kita memberi sesuatu yang bukan milik kita pun sebenarnya, tapi balasan kebaikan dan pahala tu kita dapat subhanallah...maha pemurah kan Allah? 

Kemudian Allah sambung ayat "Jika kamu berpaling dan kembali menjadi kafir setelah beriman, maka Allah akan menghancurkan kamu, kemudian mengganti kamu dengan kaum yang lain yang tidak seperti kamu yang bersedia bernafkah, berjihad, melaksanakan perintah, dan menjauhkan diri dari larangan-Nya.

teringat kata2 seorang kakak waktu mukhayam lepas, yang mana kita insya Allah tidak sampai tahap menjadi kafir namun
apabila kita sudah faham agama Allah, yakni Allah suruh kita menjadi abid dan khalifah di muka bumi, menegakkan agama Allah, menyampaikan kepada orang lain untuk menegakkan kembali ustaziatul alam tetapi kita berpaling, samalah keadaan kita seperti mereka.

nauzubillah....sangat2 terkesan, memang betul pun, kita ni takda apa pun, hanyalah orang biasa yang mana Allah langsung tidak memerlukan kita untuk berada di sini kalau kita sendiri yang memilih untuk berada di sini, namun ingatlah Allah dah cakap yang Allah akan gantikan kita dengan orang lain, yang nak taat kepada Allah, yang nak sampaikan agama ni pada orang lain yang berkejar kejaran nak rebut pahala dan syurga.

namun tempat kita di mana?

kita yang perlukan Allah.
kita yang perlukan jalan dakwah ni.
kalau kita tak nak, nak berhenti separuh jalan,
nak give, nak stop....terserah...

tiada siapa yang rugi.
yang rugi hanyalah diri kita sendiri.
kita yang mencelakakan diri kita sendiri.

kalau kita tak nak, ramai lagi orang lain nak.
kalau kita menyerah, ramai lagi yang nak bangkit berjuang.
takda orang pun nak pandang kita.
takda orang pun yang nak pujuk rayu kita kembali.
takde.

nak jadi loser sebelum sampai penamat?
terserah. buatlah pilihan yang tepat.
sebab memang betul, jalan ni memang panjang, berliku, banyak onak duri, banyak benda kena berkorban, masa, tenaga, wang, even benda2 yang mungkin kita suka buat dan kawan2.

tapi kita kena yakin, jalan ini menjanjikan kemanisan di penghujungnya. yakinlah dengan janji Allah...janji Allah itu benar.

biarlah kita bersusah2 di dunia sementara ni,
supaya kita dapat hidup bersenang-senang secara infinity di alam yang kekal abadi, mendapat kemenangan agung, mendapat kenikmatan yang jauh lebih hebat dari apa yang kita bayangkan...

subhanallah.
tetaplah berjuang.
sampai akhir hayat dikandung badan.



hannah
1859
23062014

Tuesday, June 17, 2014

aku busylah!!

Assalamulaikum....

Bercakap tentang masa, semua orang dapat masa yang sama...24 jam sehari tanpa ada yang kurang dan lebih...tapi perasan atau tidak, seringkali kita merasakan masa kita tak cukup, tetiba dah petang...ehh dalam pkul 12 malam, kemudian esoknya sudah pagi tanpa kita rasa kita dah puas tidur...itulah masa, bergerak pantas meninggalkan kita..

bercakap pula tentang komitmen, semua orang ada komitmen dan tanggungjawab masing2..rasa lelah dan penat dengan semua benda, tengok schedule pun asyik penuh je, setiap minggu, setiap malam ada je benda nak buat. 

Engkau penat, aku penat, tapi penat kita mengarah ke mana?
Engkau busy, aku pun busy, tapi busy buat apa?

"Aku busy dengan persatuan, kena buat proposal kau ape tau"
"Aku busy nak kena uruskan program senamrobik ni, datuk turun tauu"
"Aku busylah nak tengok bola, takkan tak layan world cup bro"
"Makalah PBL tak siap lagi, nak study untuk exam lagi, practicum xbaca lagi"
"Malam minggu nak tengok movie la, malificient tak tengok lagi"

Pokoknya busy!
Aku busylah!!


Alahai busy dia mengalahkan PM.
banyak sangat benda nak buat, banyak sangat benda nak fikir.






Tapi kalau difikirkan, sampai bila pun kita takkan pernah lari dari busy...
Semua orang pasti akan ada tanggjungjawab tu, tak kiralah tanggungjawab sebagai anak, pelajar, ibu, isteri, pekerja,kakak, adik, ketua dalam persatuan dan macam-macam lagi. It is like a never ending story...

wherever u go, whatever u do,u will always have responsibility because u live in community....hmm mak cakap ,kalau nakbuat hal sendiri pegi tinggal dalam gua =="

Tapi kita kena ingat, hidup kita ni mesti ada ending.
bila-bila masa je Allah boleh tarik nyawa kita.
bila bila masa je kita boleh jadi jenazah.

Allahu.

Angan-angan kita selalu besar, nak makan sedap, kerja bagus,tinggal di rumah besar dan macam-macam lagilah...tapi agak-agak angan angan kita tu dapat tak jadi kenyataan Kalau kita tak berusaha mencapainya. Tapi cukup ke inpian kita hanya sekadar itu???


Kalau kata nak jadi doktor, insya Allah lepas habis study ni kita akan kerja sebagai doktor...kita akan dapat makan gaji, kemudian dapat beli kereta dan rumah dengan duit gaji tu...dah settle. Takkan tu je??takkan tu je impian kita hidup dekat dunia ni? Hmmm...

Masa yang kita ada sangatlah sedikit,
kerja yang kita kena buat Juga sangatlah banyak...
Kalau masa kita tak diisi dengan benda2 baik, pasti diisi dengan yang sebaliknya.

Ada orang suka duduk saja2.
berehat atas katil tanpa buat apa2..
Berangan nak kawin dengan anak raja.
Tapi usaha sedikit pun tak ada.

orang ni ada macam2 jenis, kalau jenis tak boleh duduk saja2,
jenis suka busykan diri sendiri, tak suka duduk hadap buku 24,
pasti akan cari sesuatu untuk dibuat, masuk persatuan,
masuk games, pergi lepak, cari group dan macam2 lagi...

kalau masa yang kita ada tu tak dibusykan dengan Islam,
pasti dibusykan dengan jahiliyah.

takde titik tengah.
Jalan lurus, parallel,
tiada yang bengkok.

warna hitam dan putih,
berbeza, tiada warna kelabu.



Setiap hari, setiap waktu solat pun kita memohon supaya Allah tunjukkan kita jalan yang lurus. Jalan yang boleh membawa kita dekat dengan Dia...jalan yang boleh menjauhkan kita dari melakukan kemaksiatan...berulang ulang kita memohon, tidak malukah kita sebagai hamba?

Memohon ditunjukkan jalan, namun bila jalan sudah di depan mata kita enggan melaluinya...kita ikut jalan lain, kita ikut jalan yang tak lurus, jalan yang buat kita lebih jaub dari Dia....tanya diri sendiri, tak malukah kita??

Semoga Allah sentiasa menuntun kita,
semoga Allah sentiasa redha dengan apa yang kita buat.

semoga ungkapan aku busy, hanyalah kerana Dia.
sungguh aku busy bekerja kerana Dia.
Bekerja menegakkan agama Allah di muka bumi,
busy menyeru hati2 manusia supaya kembali pada Dia.


semoga itulah yang boleh kita jawab nanti T_T
semoga..

Allahu'alam...



nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...