nuffnang

Tuesday, December 22, 2015

candi prambanan, yogyakarta

Assalamualaikum....


kali kedua ke candi prambanan...first time pergi jaulah masa firts year dulu, dah 4 tahun yang lalu....kali ni pergi sendiri naik motor bersama dua lagi kawan...perjalanan kami mengambil masa kurang lebih sejam, tapi berhenti dulu sekejap untuk makan tengahari.


ceritanya kalau harga foreigner sangatlah mahal iaitu rp 250,000 kalau nak dibandingkan dengan harga local cuma rp 30,000 beza sampai 4 kali ganda...aku pergi dengan dua orang kawan india yang muka diorang sah sahla tak ada orang indonesia macam diorang...aku masih boleh masuk kategori orang indonesia cuma bila bercakap orang akan mulai bertanyakan aku dari mana, kalimanan? padang? acheh dll..katanya lorat bahasa aku bedaaaa...walaupun aku sudah 4 tahun di sini tapi lorat bahasa memang susah diubah...apa lagi mereka di sini bahasa jawa, kagak ngerti coii -,-




ni haaaa peneman travel naik motorbike 


bila sampai kat kaunter pembelian dia terus tanya dari india? beli tiket arah sana yaaa..sambil menunjukkan tempat foreigner, aku terus cakap gak kita sudah lama di sini dan dia minta kitas...malangnya kitorang tak bawak sorang je bawak...aku dah cakap awal2 mereka berdua memang tak boleh ikut ke kaunter, tapi apakan daya....akhirya kita mendapat idea untuk minta seorang warga local belikan, and yes we get it ^^
depan candi prambanan.


gigih panjat dengan pakai skirt



view dari bawah

kat dalam sana bukan setakat candi, ada muzium macam-macam..ni haaa acah2 main 




ok bye...thanks for reading ^^




Monday, December 21, 2015

Internal medicine department: RS Betheda Lempuyangwangi, Yogyakarta ( 23 November 2015 - 30 Januari 2016)

Assalamualaikum...

setelah 3 department di Jakarta, bertapa selama beberapa bulan akhirnya aku dhantar lagi ke luar kota, yang kalau naik train kira-kira 10 jam dari Jakarta..department ilmu penyakit dalam ataupun internal medicine...department major kedua setelah anak, selama 10 minggu. okee 10 minggu itu lama, nanti da balim jakarta majority housemate semua da settle clinical, Back for good!!! oh yaaa i'm living with 8 seniors from batch 2010...only three of us in the house are from batch 2011.


yogyakarta, biasalah terkenal dengan kota wisata, wisata alam dan wisata kuliner....nak jalan-jalan nak makan yang sedap dan murah semua ada kat sini...dan udaranya lebih bersih dan yang lebih best kurang macet!!! kat sini aku naik motor pinjam dari kawan UGM yang kebetulan sedang clinical kat luar kota jugak selama 6 minggu...nanti nak kena pulangkan juga motor ini...kita tengok ada tak sesiapa lagi koas di luar kota, heheeee...bukannya apa at sini susah nak cari public transport tak macam bandung yang angkutnya memenuhi kota, sampai ke jalan-jalan kecik semunya ada angkut yang boleh bawa, apatah lagi jakarta yang ada busway, angkut, bajai dll...kat sini adalah beca dan gojek tapi amatlah mahal kalau hanya nak pergi sekangkang kera...nanti banyak duit habis dek transport je.



tengah-tengah taman :)

my nametag till this 30 January

kosan? oh yaaa kat sini tinggal di kosan bersama 4 lagi housemate...kosannya betul-betul macam rumah! ada peti ais, ruang tamu tetamu, ruang tetamu dalam ada tv, meja makan, dapur dan aku suka biliknya ada meja study...heeee..bukannya apa, aku lebih suka baca buku atau buat assignment dengan duduk yang betul, ada meja dan kerusi yang selesa...harga pun murah sangat nak dibandingkan dengan jakarta, kat sini tak pakai aircond...kalau bilik yang pakai aircond kawan aku punya 3 kali ganda, ini pula musim sejuk kot, tak perlu aircond...hujan hampir setiap malam tidur pun pakai comforter...



my study table



inilah biliknya, soo pinky..haha..


cerita tentang rumah sakit, kecil je rumah sakit ini tanpa icu/nicu/picu, sebarang kegawatan akan dirujuk tapi still ada emergency room dan kita doktor muda interna dan bedah akan jaga IGD. untuk yang paediaric akan jaga perina menjaga bayi-bayi yang difototerapi manakalah obsgyn akan jaga VK a.k.a bilk bersalin, sekiranya ada yang mau bersalin mereka akan jadi assistent...kat sini setiap department ada 5 orang, jadi kita akan ganti-ganti jaga igd pada waktu pagi, malam dan ada jaga poli pagi. oli tak menahan smpai malam boleh jadi sampai 9 malam..hohoooo...doktor specialis penyakit dalam ada 4 orang dan ada seoranng doktor spesialis  penyakit jantung dan paru...jadi mereka bergilir-gilir praktek di poli.


untuk jaga biasanya akan ada seorang yang jaga IGD sahaja, namun sekiranya ada pasien gawat di ward akan ada seorang lagi untuk observasi pasien selama 24 jam, takut shock, hiper/hipotermi dll...overall, kat sini bolehla dikatakan santai walaupun ada oncall, kalau keluar makan siap2 untuk dipanggil observasi pasien asih ada waktu untuk berjalan-jalan menikmati kota yogyakarta!!and for now dah sebulan kat sini, sisa sebulan 2 minggu lagi, and yeahh time flies fast! 



with students from UKDW, we had presentation together 


my groupmates ini ruko, while witing for our doctor....

minggu ke-2 kita akan presentasi kes yang kita dapat dari bangsal, minggu ke 6 presentasi latest guideline tentang tajuk yang kita dapat, tajuk akan diberikan oleh doktor...kemudian minggu ke 7 presentasi refrat, minggu ke 8/9 barulah exam...pasien pun tak ramai dan dibagi-bagi sama rata untuk follow up setiap pagi, dan kita setiap hari ada 4 waktu kita akan periksa vital sign pasien...


i think that's for now, nanti aku akan update lagi tempat kita jalan-jalan di yogya sepanjang koas sambil wisata di sini :D


Forensic department: RS Cipto Mangunkusumo ( 2 November - 21 November 2015)

Assalamualaikum....

Forensic RSCM?

i'm glad that i got to do clinical here, in foresic deparment...rumah sakit pendidikan, rumah sakit Universitas Indonesia yang mana universitasnya di ranking teratas dalam banyak-banyak universitas di indonesia..ada pelbagai fakultas termasuklah pendidikan dokter spesialis.

Banyak kali degar cerita tentang forensic, dan ada macam-macam hal yang bermain di fikiran...dulu memang takut sangat-sangat dengan mayat, selalu rasa berdebar-debar bila pergi ke majlis kematian, even lalu di sebelah kubur dan kamar jenazah, itu cerita dulu laa...bila dah besar, dah banyak kali berdepan dengan kematian, dah makin matang perasaan tu beransur ansur hilang.


first day, kami naik busway dengan panduan bertanyakan seniors dan google jalan transjakarta, oh yaa it tooks abut one hour from our house if the road is clear...kalau macet, pandai pandailahhh boleh sampai 3 jam -,-..department yag hanya 3 minggu ini membuatkan kita kena belajar dengan cepat, lagipun kes dekat RSCM ni memang banyak, tak ada masalah sangat...selepas tu adalah pergi dengan grab bike takpun gojek ajaaa kalau nak jaga malam.

doktor konsulen dan residen sangat sangatlah baik dan nak ajar kita...hari pertama cuma pengenalan dan kelas, tapi dah mulai ada yang dpat turn on call...nanti kita akan diajar melakukan pemeriksaan luar dan dalam untuk forensik patologi dan pergi ke intalasi gawat darurat (IGD) a.k.a emergency room untuk kes-kes forensik klinik. biasanya pasien datang sebab ditumbuk, dipukul suami atau diperkosa...mereka biasanya akan dapat surat permohonan visum dari polis  terlebih dahulu kemudian doktor akan melakukan pemeriksaan untuk penegakkan hukuman di pengadilan.


hari kedua dah masuk tepat autopsi, and all i can say is wow!!! sebelum ni hanya pernah tengok gambar-gambar dan video autopsi dari mulai bedah thorax, abdomen dan cranial. we got the chance to cut, touch, weight all the organs, put it back in their position and yeah close it back...kalau belajar anatomy pun semua organ adalah nomal, tapi kali ini dapat melihat pelbagai macam organ patology seperti perkijuan pada paru-paru, ulkus pada perut, edema paru, otak, pendarah subdural, epidural dll...it was amazing for me :D


selain dari kampus kami, ukrida ada juga doktor muda dari UNTAR waktu itu, jadi bolehla kita kenal-kenal dengan mereka yang lain...dapat peluang jaga pun sama...waktu jaga inilah untuk kita cari kes ujian...kita kena buat 3 kes forensik klinik dan 3 kes forensik patology dan dua daripadanya adalah untuk ujian lisan yang mana kita akan ditanya tanya tentang kasus kit ...kita juga dikehendaki melakukan laporan pagi kasus yang kita dapat sewaktu jaga dan juga presentasi kasus setiap orang 1 kasus.


minggu ketiga kita ada menonton menonton movie dan dikehendaki mencari unsur-unsur forensik di dalam movie tersebut...kita juga ada role play dimana kita akan diberikan kasus dan selepas itu kita hendaklah melakonkan seolah olah kita betul-betul di dalam mahkamah dan dihadapkan ke pengadilan...di penghujung departmen kita akan ada osce dua station...and yeah overall, forensic is cool and fun and i really enjoy it except i'm quite tired wih jaga malam, visum, revisi visum exams and all..threee weeks is enough and i did learn a lot :D  Ok thar's it, i wanna share some pictures with my groupmates during this department..heeee...

role play

us ^^


with residens :)

lagi..


dan lagiiii..



with dr. Ade and pak Didik


ok till then.
thanks for reading :)

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...