nuffnang

Monday, October 10, 2016

opthalmology department: RS Bayukarta, Karawang ( 5 September 2016 - 8 Oktober 2016 )

Assalamualaikum...

Alhamdulillah berakhir juga department yang ke-12, opthalmology department...kebarangkalian untuk mendapat stase di FMC sebenarnya sangatlah tinggi kerana pada saat itu hanya department mata di FMC yang sepatutnya buka tapi bila ada ralat, aku ditempatkan di RS Bayukarta, Alhamdulillah....dapat juga suasana baru, dah 26 minggu di FMC, huhuu...


ok the special thing about bayurkarta is that they have their own building for bayukarta eye centre and all of us wear black coat instead of white coat...mungkin untuk membezakan kita dengan doktor specialist yang memang tak pakai white coat pun...waktu itu naik uber berdua dengan odah, roomate juga masa stase di fmc.


kosan dekat je dengan rumah sakit, boleh jalan kaki tak sampai 5 minit,.apa yang best tentang bayukarta adalah makanan depan rumah sakit sangatlah banyak dan pelbagai pilihan, memang boleh nak gemuk T_T apa yang tak best pula adalah dia macam kawasan agak terpencil semua ojek, uber, grab car dll tak ada kat sana....angkut pun biasanya sampai pukul 6 petang...ada angkut malam tapi tak banyak.jadi kami memang kebanyakan merempat di kosan sahaja tak pun biasanya weekend balik jakarta.




doktor kat sini ada 4 orang, 3 perempuan dan 1 lelaki...tengok yang tak pakai kot tu, bergaya betul kan...heheh..doktor ayu, spm dan doktor etty, spm.



 bergambar di depan ruangan...cari lighting lawa sket.

 dalam poliklinik mata....mai sini kita check mata awak..hehehh



satu-satunya doktor mata lelaki, doktor Agus, smpM


 With dr. Ayu, opthalmologist...ni baru full houseee...



selfie dengan perawat\


disebabkan kami di bayukata eye centre, memang case banyak setiap hari, dan setiap hari akan ada operation matayang biasanya operation katarak, phacoemulsification pteryplasty dan vitrectomy....operation phaco dgn pteryplasty biasanya paling lama 15 minit tapi vitrectomy boleh adi sampai 2 jam... apa yang best, OT dia besar kalau nak dibandingkan dengan bilik-bilik bedah lain yang pernah aku masuk sepanjang clinical....


overall, stase di sini bolehla dikatakan best doktor pun okey, perawat pun ok...orang kata stase bonam bolehla ...lepas stase ni cuti seminggu sebelum masuk last department, IKM...public health ^^



Saturday, September 10, 2016

Surgery department: RS FMC, Jakarta ( 20 June 2016 - 3 september 2016 )

Assalamualaikum and hi everyone...


baru berkesempatan menulis sedikit tentang department yang ke-11, department surgery di Rumah Sakit Family Medical Centre ( RS FMC) yang terletak di Cilluar, Bogor....bukannya tak ada waktu, tapi buat masa sekarang untuk menaip tu tersangat-sangatlah mager..ahahaha....apa lagi kita sekarang agak busy dengan business baru kita, kopi hijau oriherbs...ok boleh baca kat sini :p


Ok sebab dah terbiasa dengan RS fmc, aku dah kenal hampir semua staf-staf kat sini termasuklah office boy, cleaner, pak guard, orang lab, farmasi, pendaftaran, bpjs, rekam medis, kakak abang nurse, doktor umu, doktor specialis sampailah director rumah sakit pon kenal aku...cuma kali ni dah tak tinggal di rumah bersama bidan tu lagi, tapi sewa bilik lain yang yang lagi best, lagi besar dan selesa...siap ada dapur dan sinki,...aku just bawa rice cooker jela, kalau ada yang bawak stove sendiri bolehla masak...


kali ni share bilik dengan sorang lagi kawan yang stase anak, junior batch sebenarnya, so oklah dapat lagi murah, bilik pun besar...biasalah dekat rumah sakit ni tak ada cafe mahupun kantin, jadinya mereka sediakan katering untuk akan tengahari dan makan malam, itupun kalau nak pesan...tapi serius murah habis habisan, rp3,500.00 je sekali makan...kitorang pun selalulah juga pesan, sebab dah bosan dengan makanan sekitar sana, tak tahu da nak makan ape -_-





hampir setiap minggu balik jakarta, sebab nak dapatkan wifi free je sebenarnya kat kosan jakarta...kami balik sana pun naik kereta api, lepas tu naik angkut atau uber...hohoo..masa stase obgyn dengan THT selalu naik bus APTB je...tapi ternyata naik keretapi ni best sebab tak payah nak melawan macetness ke apa..aku bawa rice cooker dan water heater jadinya menu breakfast biasaya rebus/goreng telur dan secawan kopi hijau...makan tengahari katering/warteg luar dan malam biasanya pempek, bakso, mee ayam dan sebagainya...oh kami suka bubur ketan hitam, bubur kacang hijau dan ayam bakar minantu...bubur kacang ijo+ketan hitam terbaik :D


OK Sekarang nak cerit tentang stase, kalau nak cerita semua jenuh jugak...terlalu banyak yang nak dikongsikan, suka duka selama 10 minggu....jadi kita singkatkan cerita dan banyak cerita bergambar okey :) Doktor bedah ada 5 orang tapi yang jadi konsulen kami hanyalah tiga orang....kita tak ikut doktor orthopaedics...sebenarnya aku macam minat orthopedik juga sampaikan pernah bercita-cita untuk specialised in otho, tapi bila lama kelamaan aku tengok kerja dr. bedah tulang ni tak jadi pulak...aku ni dahla kecik tak sesuai, kalau doktor bedah umum ok kot...


di sini setiap hari sebelum pukul 7 pagi semua sudah bersiap sedia di dalam poliklinik, kalau ada patienst warded akan visit dulu then mula poli...biasanya tak ada patients lagi kalau awal-awal pagi sangat, jadi kami bmbingan setiap hari! pagi-pagi akan ada yan buat slide dan presentation, kita bergilir-gilir dan buat jadual.




hari pertama!!! bersama geng-geng bapukness :p






the girlsssss








anak-anak kosan bu sugeng

before operation! 
tunggu doktor anestesi bius dulu..
kami terbahagi kepada dua kelompok kalau masuk bilik bedah seabb terlalu ramai dan nanti akan ada seorang yang jadi assisten sepanjang bedah, bergilir-gilir.


campur semua team bedah, obgyn, anak dan anestesi.
,


doktor semua baik, case walaupun tak banyak sebab kita hospital kecil, banyak yang kena rujuk dekat hospital besar tapi cukuplah untuk menjadi seorang doktor umum (general practicioner) nanti, inyaAllah  ^^


gambar bersama doktor-doktor masih dalam handphone, nanti saya upload lagi..ok till then, thanks for reading :D

Thursday, August 18, 2016

Kurus dengan kopi Hijau oriherbs

Still remember the fat girl on the left side? They are exactly the same person 😂



Zaman berat naik mendadak, zaman di kampus yang penuh dengan kebahagiaan mungkin? Zaman makan x igat dunia, makan nasi bertambah memalam, Air kotak, jus, keropok jajan, gula-gula mesti ada dibawa didalam bag, tak berhenti mengunyah..bersenam? Jauh sekali 😑

Bila mana baju-baju mulai ketat barulah terasa stress, tapi time tu kesedaran belum ada, tak pernah nak timbang berat badan hingga nak masuk clinical year mesti suntik vaksin hepatitis B. Aku pergi hospital dan timbangan almost 60kg. OMG!! 😱😱 sesak nafas tengok berat sendiri.

Mulailah aku mencari cara-cara untuk menurunkan berat badan, aku jumpa diet Atkins yang mana mengurangi makan karbohidrat, makan hanya 20g sehari dari sayur... aku berusaha berhabisan tak makan nasi, pizza, donut dan seangkatan dengannya...minuman manis semua aku tolak, petang-petang jogging dan bersenam...

memang agak sengsara bro!!! Nak ubah lifestyle bukannya suatu benda yang senang...makanan masak sendiri, hanya makan lauk dan sayur...memang memerlukan ketabahan dan kekuatan 😂 dapatlah time tu berat 49 kg dan kurus pada hari wisuda..

Namun bila mana dah masuk clinical year, dihantar ke hospital berbeza pada setiap department, mulailah makan tak menentu...jangan harap nak  masak sendiri, dapur pun tak ada...kalau on call pesan nasi goreng malam2...tidur pun tak menentu..badan pun naiklah dengan banyaknya 😂

Akhirnya aku mencuba minum green coffee yang pada awalnya diperkenalkan oleh seorang kawan... sebelum minum, aku ada baca dan research  tentang kopi ni, dah banyak popular di negara- negara luar namun belum ada di Malaysia..

serious tak pernah tahu kewujudan #kopihijau yang daku tahu hanyalah Teh Hijau kerana dalam diet Atkins memang popular dengan pengambilan Teh Hijau..dapat juga turunkan berat dengan banyak 💪💪 thank you perkenalkan kopi Hijau 😀 tak mampu da nak diet ketat macam dulu lagi 😂😂





saya dah cuba dan saya jual untuk share kebaikan kopi dengan anda semua...nak tahu lebih lanjut tentang kopi hijau boleh whatsapp saya +60139417311 😍

No more gemuk! Obesity!!
Anda mampu mengubahnya 😉



After 3 weeks 😉


Rocking stripes

 Gemuk version 
Fat fat...hu hu


Follow my IG: https://www.instagram.com/kopihijauoriherbs/
#kopihijauoriherbs

Sunday, June 26, 2016

Psychiatry department: RSKO, Jakarta ( 16 May 2016 - 18 June 2016 )

Assalamualaikum and hi everyone :)


department ke 10, sisa 3 lagi ^^


di singkatkan cerita, pada department ni kami harus ke RSKO di cibubur selama 3 minggu dan 2 minggu lagi ke panti di Kedoya...pada awalnya aku berfikir untuk cari bilik kosan di sana bila bertanyakan pada senior yang mereka duluna pulang pergi sangat-sangatlah penat...kena bangun awal pagi, gerak jam 5 pagi dan balik pukul 4 petang namun disebabkan jalan yang jam mereka baru sampai rumah pukul 8/9 malam. fuhlamak!!! memang tak sanggup macam tu...tapi aku berfikir untuk pulang pergi dulu buat beberapa hari dan nanti baru fikirkan cemana.



16 Mei tu betul-betul aku baru balik dari Malaysia sebab adik aku yang ke-4 kawin..hoho...nanti kena buat entry khas cerita pasal kawin adik ni, la ni nak update cerita malas bebenar...aku ambik flight pukul 6.30 pagi dari KLIA2 perjalanan selama 2 jam jadinya aku akan sampai jam 7.30 am waktu Indonesia Barat...sampai je di airport, aku mulai check kereta untuk langsung perg RSKO...perjalanan kurang lebih 2 jam tapi tahulah kalau pagi-pagi bagaimana kemacetan jakarta dan akhirnya aku memutuskan untuk naik uber motor -__-



dalam pukul 8.30 macam tu naik uber motor dan dalam pukul 10 pagi sampai....punyalah penat kemain mak aihhh..sejam setengah kot, tapi kalau aku naik kereta jugak boleh jadi nanti sampainya tengahari....itupun aku dah suruh diorang bagitau yang aku akan sedikit terlambat...alhamdulillah sampai jugaaa, tumpang letak bag dekat pos satpam a.k.a pengawal keselamatan dan aku mulai masuk...untunglahh cuma baru pengenalan rumah sakit dan taklimat 3K...doktor pun belum masuk...



dalam kelompok kami yang 14 ini cuma ada 4 orang senior, yang lain semuanya junior yang aku tak kenal sama sekali...dorang pula baru nak memulakan department, stase pertama yang masih lagi polos dan rajin...bila ditanya ada yang sewa kosan dan ada yang pulang pergi dari kosan tanjung duren dengan menaiki uber car....disebabkan mereka cuma 4 orang aku minta untuk ikut sekali dan sorang lagi member aku pun ikut, jadilah kami geng uber!!tiap hari naik uber car berenam dan kami mencuba sedaya upaya mencari voucher dan dapat potongan sebanyak 75,000 dari harga sebenar.


my geng uber 


konsulen di RSKO ada 2 orang, dan kami dibahagikan kepada 3 kelompok....jadinya setiap minggu kami akan bertukar-tukar tempat, mulai dari jaga poliklinik ataupun bagian metadon, bahagian detoksifikasi dan bahagian rehabilitasi....poli seperti biasa patient yang rawat jalan, ada macam-macam jenis patient tp mostly adalah yang kecanduan narkoba...nama pun rs ketergantungan obat kan....kalau detox adalah tempat orang-orang yang masih baru, yang parah, ade yang mengamuk dll dan rehab lebih berdisiplin, mereka masak, cuci baju beramai2 kemudian ade aktivity yang sudh ditetapkan mengikut waktunya...ada jadual lecture, games dsbg....





depan lobi rumah sakit...complete team!!!



di RSKO biasa kami akan datang pagi-pagi ade presentation/ discussion yang doktor dah siap bahagikan dari awal....kemudian akan ada referat, case dan mini c-ex...untuk referat doktor dah siap-siap kasi tajuk kemudian nanti akan dibahaskan....kemudian, untuk case doktor akan kasi patient yang mana, kemudian kita akan anamnesis hinggalah buat kunjungan ke rumah untuk alloanamnesis keluarga mereka. untuk mini c-ex pula, kami akan wawancara patient mengikut cara yang benar dari awal lengkap semua dengan status mental, kasi diagnosa dan thrapy apa saja.



di rumah client case....isteri klien bercerita dari awal perkenalan dengan suaminya, bagaimana mereka menikah sehinggalah ketahuan bahawa suaminya adalah seorang pecandu narkoba.hohooo..soooo sad, after 7 years of marriage then she only know that her husband is drug addict since school...his husband had psychotic problem due to overdose intake of amphetamin...dadah itu membunuh!

geng uber yang selalu sampai lebih awal dari yang lain..takutnya macet kalau lambar-lambat





settl di RSKO, kita makan-makan di margo city, Bogor!





untuk minggu ke-4 dan ke-5, kami ke panti sosial bina insan di mana orang-orang gelandangan ditempatkan, perhhh..first impression masuk dalam panti i was like "errrr...apakah semua ini?" first time masuk panti bau dia mak aihhh! bau kotoran dan najis :( orang -orang bergelimpangan tidur di rumput, tanah dan lantai...kat dalam setiap barak pula ada ramai sangat menumpuk kalau dilihatkan memanglah tidak layak tinggal, tapi apakan daya...mereka disini ada yang menguruskan makan minum dan adelah tempat berteduh dari dijalanan meminta-minta takde makanan...sedihhh..huhuu..



minggu ke-4 kami harus cari patient, wawancara dan buat status case....nanti akan ade bimbingan dari doktor dan minggu ke-5 adalah ujian!setiap konsulen akan menguji 2 orang..jadi kami ada 7 doktor kesemuanya pada hari yang berbeza-beza...hari sabtu pula kami ke panti di cingkareng utk membuat pendataan pasien di sana...ada yang wawancara, ada yang buat pemeriksaan Tekanan darah.


 team meja 1 :)




 posing dululah!









ini pula kita buat penyuluhan kepada warga panti tentang pentingnya penjagaan kebersihan dan cara mencuci tangan yang betul...kemudian kita cari perwakilan untuk menunjukkan cara cuci tangan yang betul dan kita kasi hadiah roti..hehehehe...









bukber barengggg a.k.a iftorrrr dengan groupmates di lippo mall 















 hari terakhir haruslah kita foto-foto yang banyak, janganlah kecam ini hanya untuk simpanan dan kenangan kita di hari tua nantii..hehe ^^


bye panti! bye stase jiwa!

rasa macam budak sekolah back to school :p

next dept --> bedah FMC!

FMC lagiiii..
ok thanks for reading  :)




nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...