nuffnang

Thursday, June 15, 2017

Promosi Coway Ramadhan

Assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera...sedar tak sedar kita dah masuk 20 ramadhan, sungguh waktuncepat berlalu..


Lama betul tak update blog, kali ninsaya nk share tentang promosi coway Ramadhan...Sempena Ramadhan nak raya ni kita ada harga promosi tauuuu...Dengan harga serendah RM50 kita dapat menikmati air yang bersih, sedap siap ada suhu panas dan sejuk lagi...









For more info about this product, boleh whatsapp saya khadijah 0139417311 :)

thank you.
selamat berpuasa.

Selamat beraya bersama Coway 😘

Wednesday, January 11, 2017

Public health department: PKM Palmerah II & Rengasdengklok ( 17 Oktober 2016 - 24 Disember 2016)

My last department, finally! Alhamdulillah :)

Department major yang aku boleh simpulkan lain dari yang lain....perjalanan 10 minggu yang bercampur baur dengan pelbagai perasaan..kadang-kadang rasa terlalu bahagia sebab tiada jaga malam a.k.a on-call kalau nak dibandingkan dengan department major lain seperti obgyn, surgery, paediatric dan internal medicine yang kadangkala tak sempat nak tidur pun, kena folllow up patients laporkan dekat konsulen, specialist, masalah dengan groupmate yang buat masalah dan kita kena cover kerja dia, groupmate main belakang, groupmate suka tunjuk muka depa konsulen tapi pemalas keje tak buat dan macam-macam hal lagi.





kalau department ni modalnya kia banyak turun ke lapangan, berjumpa dengan orang-orang kampung. alih-alih topik sama sahaja, kita sendiri beri diagnosa dan ubat dekat patients, suntik, kita buat keputusan nak kasi ubat apa dan sebagainya...so department ni adalah satu-satunya depatment yang yang kita jadi doktor tanpa pengawasan sesiapapun, jadinya segala ilmu yang selama ni dipelajari kenala kerahkan dan keluarkan...sebab tu untuk masuk department ni minimum kita dah pernah ikut 3 department lain...dosage ubat? diagnose? tapi biasanya penyakit yang simple-simple la bila patients datang sebab puskesmas kan..ala-ala klinik kesihatan dekat daerah-daerah...tapi tetap patients ni suka tanya macam-macam paling tidak kenalah kita study dan revise dulu sebelum turun bekerja....


 team puskesmas palmerah



ilmu kesihatan masyarakat a.k.a public health ni bolehla kita bahagikan kepada dua bahagian... bahagian pertama di kampus dan bahagian kedua di puskesmas karawang....ok secara ringkasnya minggu pertama kita hanya betul-betul di kampus dari pukul 7.30 pagi sampai pukul 4 petang menunggu sekiranya ada doktor yang akan memberi penerangan tentang kerja kita di puskesmas dan tentang penelitian yang akan kita buat... Dalam department ni kita ada dua tugasan besar yang pertama adalah penelitian secara berkumpulan dan yang kedua evaluasi program, ini kerja individu...hari pertama dah ada pre-tes, memang time tu aku tak ada baca buku IKM sama sekali, jawab pun main hentam sajalah...doktor kata kalian ga ada persiapan masuk ikm sama sekali -_-' doktor juga akan bahagikan kita kepada beberapa kumpulan dan setiap puskesmas akan menjadi satu group untuk menyelesaikan penelitian.



minggu kedua kita akan ke puskesmas masing-masing sampai pukul 12 tengahari kemudian akan ke kampus lagi untuk kelas sampai pukul 4 petang...waktu doktor tak masuk class bolehla kalau nak jumpa dengan pembimbing bertanyakan tentang penelitian...perh tugas penelitian ni paling mencabar sebab tajuk doktor dah beri, kita kena pilih tempat yang kita nak buat...untuk kelompok kami haritu dapatnya anak-anak SMP jadi kita kena buat surat untuk minta persetujuan ke sekolah tersebut untuk melakukan penelitian....kami pergi ke sekolah, suruh adik-adik isi questionnare, kasi talk sikit pasal anemia dan mulalah kita bekerja analisis semua data2...


ini time saya beri talk tentang anemia


apa yang menjadi masalah time tu adalah adik-adik ni sekolah agama yang memang tiada basic sains....memang agak susah untuk saya terangkan tentang kekurangan darah, dengan masalah bahasa dan sebagainya...tapi Alhamdulillah everything went well :) proses tu memang tak ada masalah tapi proses pembuatan paper memang aku nangis sorang-sorang mujurlah ada juga yang memahami....tok sah dok kiralah sakit hati macamana kalau kita buat kerja group ni, tapi tak perlulah kia bicarakan panjang lebar tentang hal itu.


selain penelitian kita akan ikut program-program puskesmas seperti dokter kecil, vaksinasi anak sekolah, ke posyandu bertemu warga tua, pemeriksaan kesihatan, kasi ubat dan sebagainya...posyandu untuk ibu hamil dananak-anak manakala posbindu untuk warga tua yang penyakit kronis diabetes dan darah tinggi biasanya...kalau ibu hamil kita periksa kesihatan janin dan ibu dan anak-anak kita tengok pembesaran mereka.



 naik motor nak pergi suntuk vaksin


 bagi talk dekat ibu-ibu warga tua 


 selfie sikit.


apa yang aku suka bila turun ke masyarakat ni mereka biasanya akan mendoakan kita...doakan kita dapat jodoh yang baik, berjaya dunia akhirtat...ameeeenn insyaAllah...makcik ni kata tak ramai doktor-doktor yang nak bercakap dengan makcik-makcik macam mereka... kita kena betulkan persepsi ni...aku tengok mereka pun macam nenek sendiri, suka bila berborak-borak dan mereka tanya kita macam-macam...alhamdulillah boleh berkongsi ilmu yang sedikit ni :)


 pemeriksaan gula darah


 this cute adik ajak kita selfie 


UKS, unit kesehatan sekolah


kisah di karawang pun sama, bezanya kita dah tak ada pergi ke kampus lagi...kumpul data dari puskesmas, masuk kampung dan sawah...macam-macam yang aku pelajari sepanjang department ni...4 minggu di sana dan minggu terakhir kembali ke kampus untuk exam...kami dapat exam awal sebab kampus dan nak start tutup untuk cuti krismas...



 ok benda yang kita kena persiapkan untuk ujian IKM ini adalah hidangan yang memenuhi meja....jco, KFC, donut, buat, biskut, kerepek, air macam2 rasa, coffee dan macam-macam lagi...dia dah macam jadi tradisi setiap kali nak exam kena siapkan semua benda ni..huhuu



 my last exam.


 ujian pembantaian evaluasi program...



la ni menunggu result keluar, doakan semuanya lancar dan baik-baik saja :)







done coasss!
done clinical years! 


yeay ^^








nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...