nuffnang

Saturday, June 6, 2015

radiology department: RS Harapan Depok (4mei-23mei 2015)

Assalamualaikum.


Alhamdulillah stase pertama untuk koas adalah radiology rumah sakit simpangan Depok. pada awalnya ingat nak ulang alik je dari depok setiap hari dari Jakarta..perjalanan paling lama dalam 1jam 30 minit, tapi apa yang menjadi kekangan adalah kena sampai di rumah sakit pada pukul 6.30 pagi. kiranya kena keluar dari rumah pada pukul 5 pagi, suasana masih gelap dan agak scary bersendirian.


ada kawan yang nak ulang alik juga, tapi tak jadi. alhamdulillah ada kawan indonesian ajak tinggal bersama-sama di di rumahnya di Depok. aku bersetuju sebab dia tinggal sendirian, ayahnya cuma balik seminggu sekali itupun untuk laundry baju dan aku pun akan selalu balik jakarta juga kalau weekend, lagi pula stase ini cuma 3 minggu.

pagi-pagi dalam pukul 6.15 kami akan naik motor ke rumah sakit harapan depok, baca foto rotgen (x-ray), dan kalau ada patient nak buat USG akan dibuat dan kami mulai bimbingan class sampai pukul 10 pagi, seterusnya pergi ke rumah sakit bhakti yudha. dokter kami kerja dekat dua rumah sakit, di sana kami akan belajar baca x-ray dan usg juga sampai pukul 2 petang dah balik biasanya kecuali pada hari sabtu jam 12 dia sudah suruh kami pulang...hehehehe...

overall, stase yang sangat santai dan menyenangkan. dapat pula ahli kelompok yang best, selalu bergelak ketawa, banyak makan2. dokter pun tersangatlah baik dan concern dengan mahasiswa. let me just post some photos of us ^^

the girls

the boys

us with our doctor :)

next department: anestesi rumah sakit mardi waluyo, lampung :D
Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...