nuffnang

Monday, October 10, 2016

opthalmology department: RS Bayukarta, Karawang ( 5 September 2016 - 8 Oktober 2016 )

Assalamualaikum...

Alhamdulillah berakhir juga department yang ke-12, opthalmology department...kebarangkalian untuk mendapat stase di FMC sebenarnya sangatlah tinggi kerana pada saat itu hanya department mata di FMC yang sepatutnya buka tapi bila ada ralat, aku ditempatkan di RS Bayukarta, Alhamdulillah....dapat juga suasana baru, dah 26 minggu di FMC, huhuu...


ok the special thing about bayurkarta is that they have their own building for bayukarta eye centre and all of us wear black coat instead of white coat...mungkin untuk membezakan kita dengan doktor specialist yang memang tak pakai white coat pun...waktu itu naik uber berdua dengan odah, roomate juga masa stase di fmc.


kosan dekat je dengan rumah sakit, boleh jalan kaki tak sampai 5 minit,.apa yang best tentang bayukarta adalah makanan depan rumah sakit sangatlah banyak dan pelbagai pilihan, memang boleh nak gemuk T_T apa yang tak best pula adalah dia macam kawasan agak terpencil semua ojek, uber, grab car dll tak ada kat sana....angkut pun biasanya sampai pukul 6 petang...ada angkut malam tapi tak banyak.jadi kami memang kebanyakan merempat di kosan sahaja tak pun biasanya weekend balik jakarta.




doktor kat sini ada 4 orang, 3 perempuan dan 1 lelaki...tengok yang tak pakai kot tu, bergaya betul kan...heheh..doktor ayu, spm dan doktor etty, spm.



 bergambar di depan ruangan...cari lighting lawa sket.

 dalam poliklinik mata....mai sini kita check mata awak..hehehh



satu-satunya doktor mata lelaki, doktor Agus, smpM


 With dr. Ayu, opthalmologist...ni baru full houseee...



selfie dengan perawat\


disebabkan kami di bayukata eye centre, memang case banyak setiap hari, dan setiap hari akan ada operation matayang biasanya operation katarak, phacoemulsification pteryplasty dan vitrectomy....operation phaco dgn pteryplasty biasanya paling lama 15 minit tapi vitrectomy boleh adi sampai 2 jam... apa yang best, OT dia besar kalau nak dibandingkan dengan bilik-bilik bedah lain yang pernah aku masuk sepanjang clinical....


overall, stase di sini bolehla dikatakan best doktor pun okey, perawat pun ok...orang kata stase bonam bolehla ...lepas stase ni cuti seminggu sebelum masuk last department, IKM...public health ^^



Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...