nuffnang

Sunday, May 22, 2016

Ear, Nose and throat (ENT) department: RS FMC, Bogor ( 11 April 2016 - 14 May 2016 )

Assalamualaikum.

Another department at FMC!!!SO when the announcement of the next department is out, i asked lia, to continue staying at her house..ahaha..boleh jimat...i wanna pay full rp 400,000 but she asked me to pay only rp 300,000 and i will pay for our drinking water...kita refill drinking water a.k.a galon every two weeks :)


ok talking bout this department, it's not a new place for me....so already know the nurses, security guards, phamacist etc....ada yang tanya, eh kok kamu masih di sini, ya laaa time department obgyn dh ambil gambar perpisahan dll...ini ada lagi, heheee...tapi sebab tak masuk klinik hari sabtu kecuali minggu pertama sebab doktor ganti cutinya yang hari isnin.


cerita tentang stase pulak, di sini kami ada dua orang konsulen a.k.a doktor specialist THT-KL yang akan beri kami guidance dan ajar kami sepanjang 5 minggu di sini...biasalah setiap doktor pasti akan ada gaya mereka yang tersendiri, ada doktor yang tak boleh mengajar time dia periksa patients jadi kita hanya melihat dan bila patients habis barulah boleh bertanya dan jika kita tidak bertanya doktor pula akan melemparkan soalan pada kita, maka terlihatlah kita ni sudah berlajar ke tak >_<  ada juga doktor yang mengajar sewaktu sedang memeriksa patients. jadi kalau ada sesuatu langsung ditunjukkan kepada kita, inilah yang dinamakan perforasi membran timpani, hiperemis, kom menyempit dll.


doktor biasanya akan periksa patients pakai endoscop jadi bolehla kita melihat dari layar endoscop tersebut...biasanya pada minggu pertama kita hanya akan melihat cara kerja doktor, dan doktor mulai membahagikan tugas apa aja yang harus kita presentasi, buat ppt belajar dosage obat dll...kita dibahagikan kepada beberapa tugasan sebagai contoh pada awalnya setiap orang diharuskan untuk mempresentasi anatomy hidung, mulut, dan telinga kemudian diagnosa banding untuk beberapa penyakit yang sering, presentasi gambar-gambar patologis setiap penyakit...pada ketika ini, kita disuruh untuk meneka gambar apa yang telah diterangkan oleh kawan kita...dan kemudianya referat, setiap orang buat referat masing-masing dan presentasi...kemudian doktor dan kawan-kawan akan bertanya sekilas klinis penyakit tersebut.



kalau doktor satunya lagi akan suruh kita periksa patients dengan lengkap dan isi di status yang telah disediakan oleh kampus, jadinya kita latihan membuat status yang lengkap dan kemudiannya presentasi saat patients telah masuk...kemudian, kita juga disuruh mencari beberapa jurnal dengan judul yang telah ditetapkan, belajar tentang journal tersebut dan presentasi juga...oh ya kita di sini diberi peralatan untuk memeriksa patients tersendiri, jadi kita tidak perlu memakai alat punya doktor, jadinya sebelum doktor datang, kita periksa dulu patients, tulis keluhan, temuan, diagnosa dan terapi apa yang kita nak kasi dekat patiets ni...tulis SOAP (S: subjective means hasil dari wawancara/ anamnesa patients, O: objective means apa aja temuan kita yang kita periksa seperti tekanan darah, kita jumpa serumen yang banyak dll, A: Assesment pula adalah apa diagnosa kita terhadap patients tersebut dan yang terakhir adalah P: planning means ubat apa yang kita nak kasi atau pemeriksaan apa yang kita nak anjurkan kat patients ni)



department ini bolehlah dikatakan santaiii...ahahaha...ada beberapa hari yang kita hanya masuk pukul 12 tengahari dan pukul 2 dah boleh balik...namun ada juga yang balik malam iaitu hari jumaat...yang paling best adalah hari khamis, poli hanya bermula jam 12-1 tengahari...hihiii...untuk operasi pula tidaklah banyak cuma semasa kami di sana ada tonsilektomi dan tumor sinonasal...jadi tidaklah havoc seperti department lain, mungkin juga kerana ini rumah sakit yang kecil dan majority patients adalah BPJS dan biasanya ada yang tidak tertanggung dan harus ada tambahan biaya dari patient dan biasanya patients tak nak..


ok just wanna share some of our photos during this department :) 




Ira, yang berambut panjang dan tidak berkaca mata...member satu stase semasa internal medicine di RS Bethesda...member jaga poli dan member yang berdoa agar hujan deras dan patients tak boleh datang poliklinik sebab dah penat berdiri lama berjam-jam di poli..ahahah...dasr teruk kan perangai >_<



  Mega, yang menjulurkan lidah itu, member yang banyak kasi aku tumpang tiap kali balik dari FMC hari cuti jumaat malam, orang nak bayar wang tol sering ditolaknya, terima kasih banyak, maaf jugak sebab aku selalu tidur time kau drive...mengantuk dalam kemacetan...huaaa.maaf bangat, sedar2 dah sampai kat terminal busway UKI tempat dia drop aku untuk naik busway balik tanjung duren...




Anita, yang depan kiri berkaca mata, junior baru masuk...ni second department dia selepas selesai  radiology di depok sebelumnya...geng makan paling awal, pantang tengok jam sebelum jam 11 dah ajak makan...ayukkk makann..hehehe

and last but not least, Jovian sama seperti Anita, department kedua..junior 2012...mungkin jadi teman tempel anita  sepertinya ( teman tempel adalah kawan yang sentiasa sama2 department, tak pernah bertukar partner sampai selesai koas)...best student 2012 ni..wehoo...satu-satunya cowok dalam kelompok kami dan penggemar salak no. 1...kalau menu salak dia ambil banyak hampir sekilo bawak naik poli..hohohoh...






santai dulu di Cibinong City Mall sementara menunggu poli mulai lagi petang :)




photo with dr. Benhard, spTHT-KL...doktor yang tinggi lampai, baik dan yang paling penting sangat care dengan patients...alololooo...kalau dia semprotkan Hydrogen peroxide dan pasiennya kesakitan, yaudahhh ditunggu dulu..takpun, yaudah kasi ubat dulu..nanti minggu dean dicoba lagi, tidaklah memaksa...kalau ada pasien anak-anak kecil pula akan dihadiahkan mainan berupa robot-robot tak pun kad..heheee..comel bangatt :)



with our super senior, dr. Jenny, spTHT-KL....senior kami juga alumni ukrida..hehee...


ok till then,
settle department ke 9
thanks for reading ^^


next department: JIWA A.K.A psychiatry



Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...