nuffnang

Tuesday, September 15, 2015

saya bukan orang gila doctor!

ASSALAMUALAIKUM...


Alhamdulillah dah masuk minnggu ke-4 di stase neurology..banyak benda baru yang aku belajar, almaklumlah sebelum ni di department paediatric dok main dengan budak-budak je, department dua yang sebelumnya radiology dan anestesi yang memang tak ada nak follow up dan visit patient dekat ward pun....so this is my first department that i need to follow up adults everyday..


seperti yang aku ada nyatakan sebelumnya, tiap tiap hari tengok patients yang lemah tak bermaya, stroke, fraktur kepala, pendarahan, meningitis dll. rata-ratanya memang orang tua dengan pendengaran, penglihatan yang menurun, bercakap pun kekadang tak berapa nak menyambung dengan apa yang kita ucapkan...tak kurang pula dengan mereka yang dah mengalami dementia yang mana ingatannya sudah mulai berkurang.


Alhamdulillah for this opportunity. somehow rasa nak nangis T_T

Bila tengok ada orang yang memang sangat-sangat tak bermaya, pakai pampers kurus kering jadi ingat ma abah kat rumah, ini paling lama la tak balik rumah disebabkan koas memang tak akan ada cuti langsung pun...kemungkinan balik kalau memang ada hal yang sangat sangat penting, if not tunggu dah settle semua department baru balik malaysia.




team follow up patient sama-sama for this 5 weeks. yang depan, oky partner jaga poli sama-sama, belakang kak debora dan sebelahnya haekal. mereka berdua pertner jaga poli sama-sama. kelompok gombal ini, ada 6 lagi member lain...nanti details aku update lagi :)


ceritanya ada satu patient ni, mak cik yang berusia kira-kita 59 tahun dengan masalah gangguan pada bahagian pinggang, diagnosanya adalah HNP (Hernia nucleus Pulposus) lumbal yang mana dia merasakan sakit sampai kebas, tak boleh berjalan pada kaki sebelah kanan terutamanya. tapi bukan itu yang menjadi permasalahan utama, dia dirawat sebab sebelumnya dia ada percubaan membunuh diri, cuba minum clorox kalau tak salah...jadinya dia macam tak berapa nak sedarkan diri dan dibawa oleh keluarga kat bahagian emergency dan dirawat.


semalam doctor periksa dan diagnose dengan HNP lumbal, lepas tu konsul ke pakar sakit jiwa...hari ini lepas aku pergi follow up pagi, buat physical examination macam biasa pemeriksaan neurologys semua tu dan dia pun bertanya, doc kenapa saya dikonsul ke doctor pakar sakit jiwa? and i was like..krik...krik..krik...saya bukannya gila doctor!!!! -,-" aku pun tanyalah ibu tu, "ibu ada gak sekarang merasakan banyak fikir sampai mengganggu seharian" awalnya dia cakap, nama juga manusia pastilah banyak yang difikirkan...


 lepas tu aku tanya dia lagi, ibu ada tak merasakan jiwa tak tenang, dia cakap iyaaa...dia selalu merasakan ada hal yang mengganggu jiwa...kalau dia menonton sinetron dan ada orang jahat dia merasakan seperti ingin bunuh orang jahat itu juga, sampai dia rasa nak pukul-pukul...

"makanya, kita konsul ibu ke doktor jiwa, supaya diterapi dan ibu tidak merasakan ada yang mengganggu lagi, supaya jiwa ibu tenang" tak habis dengan itu dia tanya lagi, ini kenapa dada saya sakit seperti menjalar jalar sampai ke lengan, kemudian pinggang saya sakit sangat sangat...aku cakap, ok nanti kita sakit ubat.


aku pun kembali duduk dan pergi ke bahagian tempat di mana x-ray dan ct-scan disimpan, dengan tujuan untuk melihat hasil radiology tersebut dan sekaligus belajar tentang penyakit dan kelainan apa yang ada pada patients tersebut...dia panggil aku lagi, "doctor, gimana hasil rontgen saya kemarin?" ahh sudah ibu ni, macam macam dia nak tanya..aku cakaplah ada kelainan sikit, ada penyempitan pada tulang pinggang ibu...gimana mau supaya tidak sempit lagi? aku explainla sebab ibu dah tua, degenerasi.


tak sampai 10 minit dia panggil lagi, wahhh dia nak apa lagi ni, layankan saja. dia cakap kenapa kena pasang air masuk badan? rimas...aku cakapla untuk masukkan ubat, sebab memang ada antibiotic masukkan via infus..aku baru nak pergi dia panggil lagi, kali ni dia tanya kapan saya bisa pulang doc? pengennya di rumah aja..hahaha...aku cakap okey tunggu doctor visit nanti siang kita kasitau suruh ibu pulang...muka dia bahagia betul nak pelang, terus terduduk.


aku ceritakan kepada doctor dan dia hanya ketawa...itu kita harus belajar skill komuikasi dengan patient, dia sebenarnya memang bukan sakit jiwa tapi maybe hanya depression....tapi kekadang bercakap tak berapa nak betul sangat...boleh jadi juga dia psikosomatik, merasakan semua tempat sakit dan nak diobati...kawan aku dah tak nak follow up dia lagi, sebab terlalu banyak pertanyaannya..tapi bagi aku, kita memang tak boleh memilih patient dan dalam masa yang sama kita boleh belajar yang memang dalam dunia ni ada pelbagai jenis perangai manusia.


aku rasa nak ketawa, tapi deep inside my heart aku rasa sedih, macamana kalau mereka yang sakit tu orang tua kita, orang yang dekat dengan kita bahkan diri sendiri? persepsi orang-orang kita juga, kalau bertemu dengan pakar sakit jiwa itu terus dikatakan gila. padahal skop bahagian sakit jiwa tu besar sekali, ada macam macam diagnosa lagi yang boleh ditegakkan bukan semata-mata diagnosa.


harini ibu itu sudah boleh balik, tiada lagi orang yang nak bertanya pelbagai pertanyaan aneh-aneh, panggil kita tak henti henti dan kadang-kadang bertanyakan hal hal yang tak perlu...

...................................................................................................................................................................

aku ada bertanya dengan doctor tentang stroke berulang, dan dia bertanya pada aku kembali beberapa pertanyaan...tips: kalau nak bertanya kepada konsulen, persiapkan diri kita sendiri dahulu dengan membaca dahulu hal hal berkaitan, jangan sampai terlalu blurr dan apapun tak tahu...minumum benda basic tu memang kita wajib tahu.


our brain is a gift from Allah s.w.t..

somehow rasa neurology a.k.a saraf ni memang best, rasa macam hebatnya Allah ciptakan brain yang seketul kat kepala ni super duper hebat yang boleh jadi pusat semua perkara, Alhamdulillah for the bless...makin aku belajar, makin aku rasa wow and wow!!! subhanallah!

maka nikmat tuhanmu yang manakah yang boleh aku dustakan ^^


till then :D

Wednesday, September 9, 2015

LOST

Assalamualaikum..

Alhamdulillah. time flies so fast, it's already third week in neurology department.

lots and lots of new things i have learnt. everyday i meet disability patients and old people..i already saw many neurology cases like stroke, trauma capitis, headache, subdural hematom, epidural hematom many more.

this is my fourth department and are different compare to other department. for this time, i stay in my own house in tanjung duren, so there's no need to pay the rent for another room...somehow i need to go to hospital by bus and of course fighting with traffic jam everyday...hahaa...this is Jakarta!!!

oh yaa, why do i put LOST as the title for this post?

First i lost my purse when i was on the way to hospital by bus, usually i never bring purse to hospital, i just bring some money enough to buy some foods and bus ticket. but who knows, i was unlucky that day...someone open my bag without i realise it when i wanna took off from bus :(

Second, one of the patient that i follow up everyday has died last night :( he was suffering from stroke and cannot move both of his legs. he can move both of his hands but it was very weak. he tried very hard to eat on his own and he cannot do anything much as he can only move and 'feel' the upper part of his body. when i asked him where are his children, he said his son will come after works for few hours and go back home..nobody really took care of him at the hospital, i still remember he asked me did his son come and bring the result of ct-scan? can u call my son?


hmmm...i feels like crying to see him like that and no one really care about him :(  he is also suffering from laryngitis and suspect prostate cancer as it was very hard for him to speak and he has husky voice..doctor suspect him died because of bleeding after operation...


the photo of me and that pak cik. my friend took this photo when i was busy asking him how did he feel today? have u eat today? bla...bla...bla...


third, we lost our mummy! one of the neurologist here, the head of the neurology department will not be teaching us again. it has been a great three weeks with her, she never get angry with us like other people say.. for me, she is such a kind doctor and she just want us to be disciplined :) she will become a wakil director in a new hospital..


what are another lost?

hmmm everyday we lost precious time...the time is more expensive than a gold, oh ya time is priceless...we can never turn back time, so yaaa..use this time wisely, do good things, help another people and as in return Allah will ease our way, insya Allah...


neurology department
banyak mengajar aku erti bersyukur...

till then ;)



Sunday, September 6, 2015

Paediatric department : RS Rajawali ( 15 June-22 August 2015)

Assalamualaikum...


department paediatric telah 2 minggu berlalu...baru sempat nak update :)

kisahnya semasa di lampung, dapat perkabaran untuk melanjutkan stase di Rs. Rajawali, Bandung... Disebabkan dokter beri kami pulang awal sebab dia ada seminar di Medan, dapatlah kita prepare untuk cari penginapan kenderaan untuk ke sana..dalam masa yang sama weekend tu pula ada AGM PKPMI-CJ, Well as ketua batch yang bertanggungjawab dan bekas ajk mestilah aku kena pergi alang-alang ada kat jakarta time tu.


kami balik dari Malaysian hall, tempat AGM berlangsung dalam pukul 3..nak cepat2 sebab janji kereta pukul 6 petang, takut jalan jam dan tak sempat nak beres2...rupa rupanya pak cik kereta tu salah faham -,-" dia ingatkan kitorang nak pergi keesokan harinya..alih alih kami sewa kereta lain dan sampai di wisma RS Rajawali dalam pukul 10 malam..memang wisma itu terlihat agak scary kerana kami fikirkan itu adalah hospital lama yang tak digunakan lagi, padahal masih lagi berjalan seperti biasa klinik dan farmasi di sana...biasalah macam2 cerita dengar tentang wisma tu.


dipendekkan cerita, overall i love peadiatric department very very much.

first, i can see cute babies everyday, especially newborn babies. i gotta chance to resucitate them, cut their umbilical cord and saw them crying...that was the best feeling ever!

second, i love to communicate with them...some of the babies and child are very cute!!

third, i love to educate the mothers! my consulen are very good in educate the parents, and i love it.


and many more!


sebab aku dapat di Bandung, makanya aku belajar banyak perkataan dalam bahasa Sunda...walaupun pada awalnya banyak yang tidak dimengerti...tapi akhirnya guwe bisa mengerti walaupun sedikit..hehee :)


stase ni best juga sebab perawat tersangat sangat sangatlah baik!!! hampir tiap hari mereka kasi makanan, bergurau senda...sebabnya mereka tu dah macam mak mak kita, usia pun dah 40-50 tahun, pengalaman kerja da berpuluh puluh tahun, tanya je mereka apa yang tak tahu mereka tak lokek nak mengajar, siap share tentang kehidupan dll..groupmates pun best, dua orang lelaki dayak, dari kalimantan dan sorang lagi senior malaysia...jadinya kitorang selalu cakap bahasa melayu dan diorang cakap bahasa dayak...hahaha...layankan saja!

nak share gambar babies dan gambar dengan perawat2 di sana :)





 ibu ibu di Picu/Nicu

 ibu2 di ruang otje :)

 the four of us^^

adik amira pon adee..hehehee...amira ni kecik sangat, lahir dengan berat 800gram, tapi Alhamdulillah di survive!!!masa kitorang nak balik berat dia 1,4kg...doc akan kasi balik biasanya lepas berat 1,8 kg dan boleh minum sendiri tanpa sakit2 dan infeksi.


 overall, i love this department. 
i love babies.

insya Allah paediatrician in list now ^^

tiga orang lagi dari stase anak masuk tht,
 aku tercampak di saraf tapi masih di RS sama, RSUD Tarakan, Jakarta :D


back to Jakarta...
till then, thanks for reading 



nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...